Τα πέντε πράγματα που κάθε ηχολήπτης πρέπει να ξέρει! (μέρος 1ο)

Του Αlex Milne
Πηγή: rfvenue.com
Ελεύθερη απόδοση στα Ελληνικά : StayingAlive translation team

 

1. Να γνωρίζει πως να φτιάχνει καλώδια

Πολλά καλώδια ήχου ακολουθούν το βασικό μοτίβο: θετικό, αρνητικό και γείωση.
Εάν ξέρεις πώς να ξεγυμνώνεις ένα καλώδιο και να κάνεις μία σύνδεση με ένα γυμνό σύρμα, μπορείς να φτιάξεις καλώδια στο μήκος που θέλεις και να ξαναχρησιμοποιήσεις μεγάλες ποσότητες κατεστραμμένου καλωδίου- πράγμα ιδιαίτερα χρήσιμο.
Παρόλο που η διαδικασία συγκόλλησης ενός βύσματος ποικίλει, τις περισσότερες φορές αυτό που χρειάζεσαι για να φτιάξεις καλώδια τύπου XLR, ¼” και 3.5mm είναι

 

Ένας σταθμός συγκόλλησης, κοφτάκι και το τρίτο χέρι .    

 

Θα χρειαστείτε και καλάϊ .Γιά τα audio καλώδια χρησιμοποιούμε καλάϊ με  2% περιεκτικότητα σε ασήμι.

 

 

 

Για καλύτερα αποτελέσματα και για να μην προκαλέσετε φθορά στον εξοπλισμό, κάντε μία μικρή αναζήτηση για το σχέδιο κατασκευής και σύνδεσης κάθε τύπου καλωδίου και βύσματος και

 

 

 

χρησιμοποιείστε ειδικούς απογυμνωτές καλωδίων και εργαλεία όταν δουλεύετε με συνηθισμένα ή χύμα καλώδια.

 

 

Για αναλυτικές οδηγίες μπορείτε να δείτε το σχετικό άρθρο του Suffolk County Community College. Επίσης, το Smith College έχει μία πλούσια συλλογή υλικού σχετικού με το θέμα.

 

 

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσετε όταν φτιάχνετε καλώδια RF, όπως τα BNC και Ν σε 50 ohm ομοαξονικό καλώδιο. Πρέπει να έχουν σωστό τελείωμα και αντίσταση που να ταιριάζει για να αποφευχθεί η απώλεια σήματος ή ραδιο- αντανακλάσεις, που δεν τις αντιμετωπίζουμε όταν έχουμε καλώδια ήχου. Το καλύτερο για αυτά τα καλώδια είναι να ελέγχετε στο τέλος με κάποιον αναλυτή δικτύου για να δείτε τη σύνδεση στο εύρος των συχνοτήτων. Ένα βασικό οδηγό για αυτό το είδος καλωδίων μπορείτε να δείτε εδώ, με την άδεια του Del Mar College.

 

Tip: Tι κάνουμε με ένα καλώδιο (π.χ. 5/10 μέτρων) που έχει κοπεί σε κάποιο σημείο που δεν φαίνεται.
Το κόβουμε στη μέση και μετράμε με πολύμετρο .Ένα από τα δύο κομάτια είναι καλό και μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί.