Matrix mixer

Matrix mixer

Ένα matrix mixer είναι μια ακουστική ηλεκτρονική συσκευή που δρομολογεί πολλά απλά σήματα ήχου σε πολλαπλές εξόδους. Συνήθως χρησιμοποιεί για τον έλεγχο στάθμης ποτενσιόμετρα για να καθορίσει πόσο σήμα από κάθε είσοδο θα δρομολογηθεί σε κάθε έξοδο, με ενσωματωμένα on/off κουμπιά αποστολής /ανάθεσης (assignment). Ο αριθμός των μεμονωμένων ελεγκτών  είναι τουλάχιστον ο αριθμός των εισόδων, πολλαπλασιαζόμενος με τον αριθμό των εξόδων. Ένα matrix μίξερ μπορεί να συνεργαστεί με μεγαλύτερες κονσόλες μίξης , ή μπορεί να λειτουργεί και αυτόνομα . Έχουν πάντα δρομολόγηση (routing) και έλεγχο στάθμης (level control). Μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν και επιπλέον χαρακτηριστικά. Matrix μίκτες χρησιμοποιούνται συχνά  για να σταλούν σήματα ήχου σε διαφορετικά μεγάφωνα και ζώνες. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να παρέχουν στον παραγωγό ή το διευθυντή  για τη μίξη ενός έργου (μουσικού ή μη)  για την τηλεόραση, γιά ταινίες ή στούντιο ηχογράφησης.

 

Βασικά

 

Στον επαγγελματικό ήχο, ένα matrix mixer χρησιμοποιείται για τη δρομολόγηση σημάτων ήχου από πολλαπλές πηγές σε διαφορετικούς προορισμούς.[1] μπορεί να είναι μια αυτόνομη συσκευή ή ενσωματωμένες σε ένα άλλο, μεγαλύτερο προϊόν, όπως μια κονσόλα μίξης, digital audio workstation ή ψηφιακό επεξεργαστή σήματος.[2]

 

 

 Ένα  αναλογικό matrix mixer περιέχει μια σειρά από  ηλεκτρονικά κυκλώματα μίξης , η ποσότητα είναι ο αριθμός των εισόδων πολλαπλασιαζόμενος με τον αριθμό των εξόδων. Κάθε ηλεκτρονικός μίκτης ελέγχει το επίπεδο κέρδους (gain) από μία είσοδο σε μία έξοδο.

Ο τρόπος ελέγχου είναι συνήθως ένα περιστρεφόμενο ποτενσιόμετρο. Κάθε σειρά από τα ηλεκτρονικά κυκλώματα μικτών , ένα από κάθε είσοδο , τροφοδοτεί έναν αθροιστικό ενισχυτή ή το συνδυασμό πολλαπλών ενισχυτών στην έξοδο. Ένα fader (ένα γραμμικό ποτενσιόμετρο) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ελέγξει το επίπεδο του κάθε σήματος εξόδου. Άλλοι ελεγκτές μπορεί να περιλαμβάνει ένα κουμπί σίγασης (mute button )για κάθε είσοδο/έξοδο , ένα κουμπί mute για κάθε είσοδο, ένα κουμπί mute για κάθε έξοδο, και τα κουμπιά που αναστρέφουν τη πολικότητα του σήματος εισόδου (phase reverse) .

 

Τα σήματα εξόδου του matrix mixer μπορεί να είναι ψηφιακά, ή αναλογικά.Μπορούν να είναι balanced ή unbalanced. Είναι πιθανό το matrix mixer να συνδυάσει μια πλήρως αναλογική διαδρομή σήματος με ψηφιακό έλεγχο της στάθμης. Οποιαδήποτε κονσόλα ήχου η οποία δεν έχει matrix τμήμα μπορεί να συνδεθεί με ένα εξωτερικό matrix mixer.

 

 

 

 

Πολλοί  κατασκευαστές ηχητικού εξοπλισμού έχουν παράγει  matrix mixers  που εχουν ενσωματωμένη ψηφιακή επεξεργασία σήματος (DSP), το οποίο προσφέρει πρόσθετα εργαλεία, όπως η συμπίεση, ισοστάθμιση, ducking, gating, και  σύστημα διαχείρισης μεγαφώνων. Ένα DSP- matrix σύστημα μπορεί να βελτιστοποιηθεί από ειδικούς μηχανικούς ήχου και στη συνέχεια να γίνει απρόσιτο για τους άπειρους ηχολήπτες-χειριστές κονσολών ήχου.

 

 

Ζωντανός ήχος  

 

Σε ζωντανή μίξη ήχου (F.O.H κονσόλα) συχνά συμπεριλαμβάνεται ένα matrix mixer για την αξιοποίηση του ήχου  σε διάφορες θέσεις στο χώρο της παράστασης. Υποομάδες, βοηθητικές μίξεις , submixes ή ακόμη και τα βασικό μιξ, δρομολογούνται μέσω του matrix mixer σε διαφορετικές μεγαφωνικές ζώνες, καθιστώντας το matrix ουσιαστικά μία “ανάμιξη μίξεων “.[3]
Για παράδειγμα, οι Κονσόλα Midas XL4  διαθέτει ένα ενσωματωμένο σε 8×8 matrix αθροίζοντας 8 υποομάδες σε 8 matrix.Το ίδιο βασικό module είναι διαθέσιμο ξεχωριστά, όπως η Midas XL88 (βλ. φωτογραφία). Η ψηφιακή Yamaha M7CL είναι ένα άλλο τέτοιο προϊόν, με το 19×8 matrix, αθροίζοντας 16 μίξεις, καθώς και τα κύρια left/right/mono out (δείτε το screenshot).
Στο κλασικό αναλογικό monitor mixer χωρίς faders, η κονσόλα έχει ρυθμιστεί ως ένα μεγάλο matrix mixer, με την προσθήκη ισοσταθμιστικών φίλτρων και άλλα χειριστήρια για κάθε είσοδο.

 

Το matrix mixer είναι χρήσιμο για την απόδοση χώρων με πολλαπλές μεγαφωνικές ζώνες όπως η κύρια αριστερή και η δεξιά συστοιχία ηχείων, ένα κεντρικό μεγαφωνικό σύμπλεγμα (cluster) ή συστοιχία, under-balcony, ηχεία για τα μπροστινά καθίσματα, το φουαγιέ και μετάδοση ή live streaming σε απομακρυσμένα ακροατήρια. Αν δεν υπάρχει ξεχωριστό monitor mixer με τη δικό του χειριστή, το matrix mixer θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να στείλετε ένα διαφορετικό μιξ σε stage monitors ή side fill μεγάφωνα.[4]

 

Ωστόσο, η χρήση του matrix περιορίζεται  από την πιθανότητα ότι οι μουσικοί στη σκηνή, θα  διαταραχθούν από οποιεσδήποτε αλλαγές που γίνονται στις στάθμες  από τον ηχολήπτη. Είναι συνήθως καλύτερο να παρέχει ήχο σε stage monitors με σήμα που λαμβάνεται από pre-fader auxiliary sends.[5] Επίσης, το matrix μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να στείλετε μία διαφορετική μίξη σε οποιεσδήποτε συσκευές εγγραφής,  Το matrix mixer μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συνδυάσει το main-mix, με τα μικρόφωνα “χώρου” για να αποκτήσετε μια πιο “ζωντανή”μίξη

 

Ηχογραφημένος ήχος

 

 

Στην διαδικασία της μίξης για την ταινία ή την τηλεόραση, ένα matrix mixer μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δώσει ο σκηνοθέτης, ή παραγωγός μία λειτουργική μίξη του project ( raf mix), ενόσω ο ηχολήπτης επεξεργάζεται περεταίρω τα σήματα. Στο στούντιο ηχογράφησης, η ίδια μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δώσει ο παραγωγός μια διαφορετική αίσθηση κατά τη διάρκεια της μίξης. Επίσης, το matrix mixer μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δρομολόγηση διαφόρων ήχων των καναλιών εισόδου σε συγκεκριμένα κανάλια εγγραφής.

 

 

 

 Ένα rack 19 ιντσών που διαθέτει πολλές συσκευές επαγγελματικού ήχου , συμπεριλαμβανομένων των 8×8 matrix mixer στο κάτω μέρος, κατασκευασμένο από τη  Midas. Το matrix mixer έχει 8 κάθετα ποτενσιόμετρα για τον έλεγχο στάθμης εξόδου, 8 ανοικτό γκρι ποτενσιόμετρα (περιστρεφόμενα) για το επίπεδο ελέγχου της εισόδου , και 64 σκούρο γκρι ποτενσιόμετρα (περιστρεφόμενα) για το matrix μίξης. Υπάρχουν, επίσης, 64 on/off κουμπιά, ένα για κάθε είσοδο/έξοδο.

 

 

Αναφορές

  1. «Matrix Mixer». Glossary. Sweetwater. Ανακτήθηκε στις October 30, 2012. Ballou, Glen (2005). Handbook For Sound Engineers (3 έκδοση). Taylor & Francis US, σελ. 199, 618. ISBN 0240807588.
  2. Eargle, John. Foreman, Chris (2002). Audio Engineering for Sound Reinforcement. Hal Leonard Corporation, σελ. 84–85. ISBN 0-634-04355-2.
  3. Wilkins, Trev (2007). Access All Areas: A Real World Guide to Gigging and Touring. Taylor & Francis US, σελ. 130, 176–178, 272. ISBN 0240520440.
  4. Davis, Gary. Jones, Ralph (1989). The Sound Reinforcement Handbook (2 έκδοση). Hal Leonard Corporation, σελ. 318. ISBN0881889008.
  5. Stark, Scott Hunter (1996). Live Sound Reinforcement: A Comprehensive Guide to P.A. and Music Reinforcement Systems and Technology (2 έκδοση). Hal Leonard Corporation, σελ. 114, 121, 269. ISBN 0918371074.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάφραση: StayingAlive translation team
πηγή : Matrix_mixer