Αναδημοσίευση απο τη σελίδα της ΕΑΚ (ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ)
ΠΗΓΗ : Posted on Φεβρουαρίου 24, 2017 by eakyppo
Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ) ξεκίνησε με σκοπό «να διατηρήσει ζωντανή την ιστορική μνήμη και την ελληνική παράδοση, να κάνει συνειδητή την οικουμενική διάσταση του Ελληνισμού και να προβάλει τη συμβολή του στην εξέλιξη του πολιτισμού, έτσι ώστε το παρελθόν να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη διαμόρφωση του παρόντος και του μέλλοντος και να εμπνευστεί και πάλι η σύγχρονη σκέψη από το ελληνικό πνεύμα».
Χρόνο με το χρόνο, τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα υποχώρησαν, ενώ κέρδιζε διαρκώς έδαφος το ψυχαγωγικό/εκπαιδευτικό περιεχόμενο των δράσεών του, που ασφαλώς προσφέρονται έναντι πληρωμής. Σήμερα, ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει το ΙΜΕ από την πληθώρα των δράσεων που οργανώνει και φιλοξενεί στον «Ελληνικό Κόσμο», στη «Θόλο» και στο «Θέατρον»: διαδραστικές εκθέσεις, περιηγήσεις Εικονικής Πραγματικότητας, εκπαιδευτικά προγράμματα, θεατρικές παραστάσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις κ.ο.κ.
Δε θα σχολιάσουμε εδώ ούτε τους «ευγενείς» ελληνοκεντρικούς αφετηριακούς σκοπούς του Ιδρύματος ούτε τη σταδιακή του μετατροπή σε ένα ακόμη ιδιωτικό «μαγαζί» που πουλάει πολιτισμό με το κομμάτι.
Συνδικαλισμός; Τι είναι αυτό;
Όχι γιατί δεν έχουν ενδιαφέρον αυτές οι όψεις, αλλά γιατί τις τελευταίες ημέρες έγινε ευρύτερα γνωστό τι συμβαίνει πίσω από τις καλογυαλισμένες βιτρίνες και τις κουίντες του ΙΜΕ. Τον Ιανουάριο του 2015 οι εργαζόμενοι στο ΙΜΕ προσπάθησαν να συστήσουν επιχειρησιακό σωματείο, με στόχο να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα και τις υπερωρίες πολλών μηνών, καθώς και την τήρηση των κανόνων ασφάλειας και υγιεινής στην εργασία τους. Η Διοίκηση του Ιδρύματος επιδίωξε να αποτρέψει αυτή την προσπάθεια, προβαίνοντας σε αιφνιδιαστικές απολύσεις για συμμόρφωση και παραδειγματισμό των εργαζόμενων. Εντελώς συμπτωματικά… απέλυσε δύο από τα ιδρυτικά μέλη του υπό σύσταση επιχειρησιακού σωματείου, που συμμετείχαν και στην προσωρινή του διοίκηση (πρόεδρος και ο ταμίας)!
Οι εργαζόμενοι υπέβαλαν στις 3/6/2015 αγωγή για «παράνομη και καταχρηστική απόλυση» και δικαιώθηκαν στο δικαστήριο, που έδωσε εντολή στη διοίκηση του ιδρύματος να τους επαναπροσλάβει. Όπως, όμως, διαβάζουμε στο δελτίο τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ): «Η διοίκηση του ΙΜΕ, παρόλο που το δικαστήριο κήρυξε την απόφασή του προσωρινά εκτελεστή, και μάλιστα με την εφαρμογή προστίμου για κάθε μέρα που δεν εκτελείται, αρνείται μέχρι σήμερα να συμμορφωθεί με το νόμο και τηρεί σιγή ιχθύος».
Η εργοδοτική αυθαιρεσία στην συγκεκριμένη περίπτωση ξεπερνάει, μάλιστα, ακόμη και τα όρια του υφιστάμενου νομικού πλαισίου. Προφανώς, οι έννοιες του συνδικαλισμού, της συλλογικής δράσης και του σωματείου δεν υφίστανται καν για τη Διοίκηση του Ιδρύματος, που αντιλαμβάνεται τον πολιτισμό μόνο με όρους αγοράς και μάρκετινγκ. Σωστά! Τι δουλειά έχει ο πολιτισμός με τα εργασιακά δικαιώματα και τη συνδικαλιστική ελευθερία; Τα προγράμματα να «τρέχουν», το χρήμα να κινείται και ποιος νοιάζεται για «δευτερεύοντα» ζητήματα;
Την ίδια ώρα, το ΙΜΕ αναζητάει εθελοντές!
Κι ενώ αυτά συμβαίνουν με τους εργαζόμενους, το ΙΜΕ επιχειρεί να διευρύνει και την ομάδα εθελοντών που απασχολεί, για να μπορεί να κάνει ακόμη πιο ευέλικτα, ήσυχα, ανέξοδα και χωρίς συνδικαλιστικές σκοτούρες τη δουλειά του. Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος, την ίδια ώρα που αποκαλύπτονται οι συνθήκες εργασίας και η αντεργατική στάση της Διοίκησής του, «το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού επιθυμεί να συμπεριλάβει στην ομάδα του εθελοντές που θέλουν να εργαστούν στο Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος” του Ιδρύματος. Οι εθελοντές θα έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με όλα τα έργα του “Ελληνικού Κόσμου” (εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, προβολές εικονικής πραγματικότητας στη “Θόλο”, θεατρικές παραστάσεις, συνέδρια, ερευνητικά έργα κ.ά.) και να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με τις δράσεις Κοινωφελών Ιδρυμάτων και Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών».
Και να γνωρίσουν από κοντά, θα προσθέταμε, τις συνθήκες εργασιακής γαλέρας που επικρατούν σε ένα από τα πιο προβεβλημένα ιδιωτικά «μαγαζιά» πολιτισμού…