«Ο παππούς μας, ο Στέλιος, ζει και γερνάει στα Άνω Πατήσια, όμως, το μονοπάτι της ζωής του, όπως ο ίδιος λέει, αρχίζει από το Ναύπλιο!».
Απόσπασμα
[…} Στο εξώφυλλο ενός δίσκου και στην πίσω πλευρά ο συνθέτης και ενορχηστρωτής Νίκος Μαμαγκάκης (1929-2013) με ένα ιδιόχειρο σημείωμά του με αποκαλεί ―τον ηχολήπτη δηλαδή― ΡΕΚΤΗ.Η λέξη «Ρέκτης», σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «ψώνιο».
Με αυτή τη λέξη κλειδί, λοιπόν, επιχειρώ, ν’ ανοίξω μία έκθεση με τον μακροσκελή τίτλο Τα πεπραγμένα ―της ταπεινότητάς μου― και όχι μόνο, αλλά… ούτε και μόνος.
Είναι η αυτοβιογραφία του μηχανικού φωνοληψίας Στέλιου Γιαννακόπουλου, ενός εκ των σπουδαιότερων και εμβληματικών ηχοληπτών της ελληνικής δισκογραφίας.
Σπαράγματα ιστορίας της ελληνικής δισκογραφίας και όχι μόνο, μέσα από τον επαγγελματικό βίο του μοναδικού ηχοπλάστη Στέλιου Γιαννακόπουλου.
Βασίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε προσωπικές μαρτυρίες και εξιστορήσεις του βιογραφούμενου, προσωπικό του αρχείο (φωτογραφίες, έγγραφα και μαγνητοσκοπημένο υλικό), καθώς και σε επιλεγμένα άρθρα, αποκόμματα εφημερίδων και συνεντεύξεις δικές του ή/και άλλων.
Περιλαμβάνει υποσημειώσεις, αναφορές σε πρόσωπα και ανθρώπους που είτε μίλησαν για τον ίδιο, είτε συνέβαλαν με τον οποιοδήποτε τρόπο στηn συλλογή στοιχείων.
Τέλος, περιλαμβάνονται βαθύτερες λεπτομέρειες γύρω από τις τεχνικές ηχογράφησης (επεξεργασία σήματος) κατά περίπτωση.
Το βιβλίο, συνοδεύεται από dvd διάρκειας 90΄και χορηγίας του κ. Μάκη Μάτσα.
ΠΗΓΗ: Εκδόσεις Άπαρσις, Αρχείον Πολιτισμού