Βραδιά Τσιτσάνη στην Άνω Πόλη 18 χρόνια αθόρυβα

Βραδιά Τσιτσάνη στην Άνω Πόλη 18 χρόνια αθόρυβα ή αν το προτιμάτε αλλοιώς “…πάμε τσάρκα στην Ακρόπολη στη Βάρνα “

 

 

Το πρώτο Σάββατο του Σεπτέμβρη (το Σάββατο συνήθως πριν ανοίξουν τα σχολεία), οι κάτοικοι της Άνω Πόλης μνημονεύουν το Βασίλη Τσιτσάνη, στην ομώνυμη πλατεία, στήνοντας εκεί τα 18 τελευταία χρόνια μια όμορφη τοπική γιορτή.

 

 

Η γειτονιά που ξαναθυμηθήκαμε!

Κάθε χρόνο άνθρωποι κάθε ηλικίας βρίσκονται εκεί με την “παρέα του Τσιτσάνη” και ζωντανεύουν ξανά τη γειτονιά, μια γειτονιά που υπάρχει από τότε ίδια έως και σήμερα, αφού δεν έπαψαν να τραγουδιούνται τραγούδια του συνθέτη. Άλλωστε με αυτά μεγαλώσανε και εκείνοι και τα παιδιά τους και τα παιδιά των παιδιών τους.

 

 

Οι κάτοικοι θα φιλέψουν τους επισκέπτες με λιχουδιές που έφτιαξε η γειτονιά, τα σπίτια όλα είναι ανοιχτά και φωτισμένα σε μια όμορφη γιορτή του δρόμου,  με ανθρώπους που τιμούν τον σπουδαίο συνθέτη της πόλης μας, τραγουδώντας τα τραγούδια του όλο το βράδυ.

 

 

 

Η κόρη του Τσιτσάνη Βικτωρία είναι παρούσα στην εκδήλωση. Έρχεται από την Αθήνα κάθε χρόνο με χαρά στο αντάμωμα της γειτονιάς.

Άνθρωποι καθισμένοι άλλοι στα σκαλάκια, άλλοι γύρω από τη πλατεία, κάποιοι περαστικοί, ανάμεσά τους και αρκετοί τουρίστες μαζί και η Άνω Πόλη. Όλοι μαζί  απολαύσαμε και φέτος μια βραδιά, πλημμυρισμένοι από αγάπη για το συνθέτη. Τα στενά δρομάκια της Άνω Πόλης, στο τέρμα της οδού Πολιορκητού ήταν γεμάτα παρέες, μουσική και τραγούδια.

 

 

 

Την ευθύνη της βραδιάς τη φέρει μια παρέα που όλα αυτά τα χρόνια φροντίζει για τη γιορτή της πλατείας της γειτονιάς  και της Άνω Πόλης γενικότερα.” Η παρέα του Τσιτσάνη “

 

 

 

Ποια είναι όμως ” Η παρέα του Τσιτσάνη “

 

Η “Παρέα του Τσιτσάνη” δημιουργήθηκε το 1998 από τον ποιητή Ντίνο Χριστιανόπουλο και τον ερασιτέχνη μπουζουξή Νίκο Στρουθόπουλο, σε μια προσπάθεια να γίνουν η “κιβωτός”  γιά τη διάδοση και μελέτη του έργου του μεγάλου μας λαϊκού συνθέτη Βασίλη Τσιτσάνη.

“Μας τιμάει η μουσική παρουσία του Τσιτσάνη, δεν τον τιμούμε εμείς” μας λέει ο Νίκος Στρουθόπουλος που μαζί με τη παρέα του φροντίζουν τη πολιτιστική κληρονομιά του συνθέτη με ήθος και σεμνότητα. Βλέπεις δεν καρπώνονται την υστεροφημία με αφιερώματα καπιλευόμενοι την υπεραξία του ονόματος, παρά γυρνάνε αφιλοκερδώς το κόσμο και την Ελλάδα παίζοντας τα τραγούδια του σε σωφρονιστικά ιδρύματα, γηροκομεία και εν γένει ευπαθείς ομάδες συνανθρώπων μας.

Για μια χρονιά ακόμη δε στάθηκε δυνατή η παρουσία ενός εκ των ιδρυτών της “παρέας”, του ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου, μα ήταν παρούσα εκεί η 10χρονη εγγονή του Νίκου Στρουθόπουλου, Αφροδίτη, η οποία ερμήνευσε με την παρέα τραγούδια του συνθέτη.

Όπως κάθε χρόνο στις 12 η ώρα η βραδιά κλείνει και ανανεώνεται το ραντεβού για τον επόμενο χρόνο.Έτσι λιτά και απέριττα, όπως αρμόζει στη μνήμη του.Κατηφορίζουμε στη πόλη σφυρίζοντας Τσιτσάνη.  Άντε, του χρόνου πάλι! Εκεί… Ξέρεις…Στα σκαλάκια !

 

Δώρα Στρουθοπούλου (τραγούδι)

Νίκος Ζυγούρας (κιθάρα-τραγούδι)

Νίκος Στρουθόπουλος (μπουζούκι – τραγούδι)

 

Στην εκδήλωση – αφιέρωμα συμμετείχαν επίσης τα μουσικά σχήματα:

 «Τομπουρλίκα» 

Παντελής Χ’’ Κυριάκος (μπουζούκι – τραγούδι)

Δημήτρης Εσερίδης   (ακορντεόν – τραγούδι)

Νίκος Γεωργάκης (κιθάρα – τραγούδι)

«Πριγκηπέσσα» 

Δημήτριος Σφίγγος (κιθάρα -φωνή)

Μαρία Φραγκούλη (τραγούδι)

Τριαντάφυλλος Χαλκιάς (μπουζούκι – τραγούδι)

και η Λαϊκή Συνωδεία 

Τριαντάφυλλος Ξανθόπουλος (τραγούδι)

Φώτης Ιωαννίδης (μπουζούκι)

Ζωγράφος Σταυρίδης (ακορντεόν)

Μίλτος Τσαλιγγόπουλος (κιθάρα)

 

 

  

Κείμενο-Φωτογραφίες: Μιχάλης Σπανός

Οι φωτογραφίες προέρχονται από τις γιορτές Τσιτσάνη που πραγματοποιήθηκαν στις 2-9-2017.

 

Αφιερωμένο στον απόντα της βραδιάς τον ποιητή Ντίνο Χριστιανόπουλο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.