Γιατί αναζητήσαμε την ησυχία; ( μέρος Α’ : Η προβολή )

  Τον τρόπο αυτό επέλεξαν τα μέλη της Thesspro για να διαμαρτυρηθούν για τις ακατάλληλες συνθήκες εργασίας. Μία διαμαρτυρία που προτάσσει τον πολιτισμό τονίζοντας το θέμα των συνθηκών εργασίας, όχι μόνο των τεχνικών επαγγελμάτων του ζωντανού θεάματος, αλλά και πολλών ακόμη επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων,  όπως  θα δούμε στη συνέχεια.

Εισαγωγή

Την Τετάρτη 25 Απριλίου 2018 στη Θεσσαλονίκη, στο WE, με πρωτοβουλία της ThessPro Κοιν.Σ.Επ,  πραγματοποιήθηκε η προβολή του ντοκιμαντέρ “In Pursuit Of Silence” στο πλαίσιο της  δράσης για την παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για το θόρυβο.

Στις 7.30 ξεκίνησε η προβολή, σεβόμενοι τους προκαθορισμένους χρόνους .

Καλωσορίσαμε τον κόσμο, συστηθήκαμε (μέσω του υποφαινόμενου)  ως ThessPro και είπαμε λίγα λόγια για την επιλογή του ντοκιμαντέρ. Εστιάσαμε στο πρόβλημα του θορύβου στην κατηγορία των απασχολούμενων στο ζωντανό θέαμα, αλλά και σε άλλα επαγγέλματα όπως: μουσικοί, ραδιοφωνικοί παραγωγοί, μπάρμαν,D.J . Πιο συγκεκριμένα έγινε αναφορά σε  συναδέλφους που έπειτα από χρόνια έκθεση σε θόρυβο παρουσίασαν  προβλήματα στην υγεία τους με συμπτώματα, όπως  ευερεθιστότητα, αναίτια κόπωση, νευροφυτικές διαταραχές, αλκοολισμό, ψυχολογικά προβλήματα και ασφαλώς επαγγελματική κώφωση. Η σκυτάλη πέρασε στο  Μιχάλη Νηστικάκη από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ο οποίος αναφέρθηκε στο θόρυβο κατά τη διδασκαλία και το πρόβλημα με την αντήχηση των αιθουσών. Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο τρίτος εισηγητής,

 

 ο Αντώνης Ταργουτζίδης από το ΕΛΙΝΥΑΕ, ο οποίος συνοπτικά αναφέρθηκε στην ισχύουσα νομοθεσία σχετικά με το θόρυβο.

Να σημειωθεί εδώ ότι οι εισηγήσεις και η συζήτηση που ακολούθησε, έγιναν χωρίς μικρόφωνα σε ένδειξη σεβασμού στην ημέρα.

 

 

Η προβολή

 

Η προβολή ξεκίνησε. Το κοινό ήταν πλήρως προσηλωμένο στο ντοκιμαντέρ – το οποίο περεμπιπτόντως ήταν ταινία και όχι ντοκιμαντέρ κατά τη γνώμη μου. Τα πλάνα του σκηνοθέτη ήταν στατικά, από τη θέση του ακροατή – θεατή, περνώντας με αυτό το τρόπο τα μηνύματά του, πλαισιωμένα με την υπέροχη φωτογραφία σε ένα αποτέλεσμα διέγερσης πολλών αισθήσεων και ποικίλων συναισθημάτων. Ο σκηνοθέτης επικεντρώνεται στην μυσταγωγία της ησυχίας στη φύση και κατ΄επέκταση στον άνθρωπο, μεταφέροντας μας σε διάφορα μέρη του πλανήτη από μεγαλουπόλεις  μέχρι τα πιο ήσυχα φυσικά ηχοτοπία, μέσα από σκέψη και  με παραδείγματα αδιαμφισβήτητα ακόμη και από τον πιο απαιτητικό θεατή.

Στην αίθουσα επικρατούσε ησυχία που καμιά φορά διακοπτόταν ευχάριστα από θορύβους του περιβάλλοντος (καμιά καφετιέρα, κανένα περαστικό λεωφορείο). Ήταν το φυσικό εφφέ που ήρθε να συμπληρώσει τη προβολή και ζωγράφιζε το χαμόγελο των θεατών, που βίωναν σε πραγματικό χρόνο το νόημά της ταινίας, αίσθηση που δε θα μπορούσε να προσφέρει μια μονωμένη κινηματογραφική αίθουσα. Το ζεστό χειροκρότημα που ακολούθησε το τέλος της προβολής ήταν η εισπρακτική επιτυχία των παιδιών της ThessPro που συνέβαλαν από το περίσσευμα του χρόνου τους, ώστε να πραγματοποιηθεί μια ακόμη Δωρεάν ανοιχτή εκδήλωση.

 

Ενσταντανέ 

Η προσέλευση ξεκίνησε στις 7.00 με την εμφάνιση γνωστών celebrities του χώρου, οι οποίοι πέρασαν απο το κόκκινο χαλί και φωτογραφήθηκαν για χάρη των θαυμαστών τους (εδώ βλέπουμε τον θρυλικό Ψ , και τη  Zariko )

 

 

 

Στην υποδοχή ΕΛΙΝΥΑΕ και η Thesspro με δύο ενημερωτικά stand για το θόρυβο, τις δράσεις  και πληροφορίες για το επικείμενο σεμινάριο για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μαΐου, στη Θεσσαλονίκη,

 

 

 

ενώ στον κήπο τα μέλη της Κοινσεπ απολαμβάνουν συζήτηση και καφεδάκι…

 

 

 

 

 

 

Από τις 7.00 στην οθόνη έπαιζαν ενημερωτικά video για την ασφάλεια στην εργασία.

Η συνέχεια στο επόμενο… Μέρος 2: Το κοινό και οι ερωτήσεις

Μιχάλης Σπανός

 

 

 

Check Also

Εκπαιδευτικά προγράμματα απο τη ThessPro

Δύο νέα eξ αποστάσεως εκπαιδευτικά προγράμματα της ThessPro. Ήχος και θόρυβος για μαθητές γυμνασίου και Ενεργητική ακρόαση και αντιμετώπιση θορύβου στις αίθυσες διδασκαλίας για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.