Home / Ενημέρωση / Δώστε Στέγη στην Τέχνη – Καλλιτεχνικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

Δώστε Στέγη στην Τέχνη – Καλλιτεχνικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

Αγαπητοί φίλοι καλησπέρα,

στα πλαίσια των προσπαθειών για την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος του καλλιτεχνικού σχολείου Θεσσαλονίκης (του μόνου στην Β.Ελλάδα- και ενός από τα 5 συνολικά), Zητώ την συμμετοχή σας στην προσπάθεια μας συμμετέχοντας στην  ηλεκτρονική ψηφοφορία Avaaz.

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

Μιχάλης Νηστικάκης

(πρόεδρος Δ.Σ. συλλόγου γονέων καλλιτεχνικού σχολείου Θεσσαλονίκης)

 

ΑΜΕΣΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΠΑΠΑΦΕΙΟ

Ελάχιστο καιρό πριν τη λήξη μιας ακόμη σχολικής χρονιάς, δεν έχει παρθεί καμιά απόφαση για τη λύση του προβλήματος στέγασης του μοναδικού Καλλιτεχνικού Σχολείου στη βόρεια Ελλάδα (Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο ‐ Λ.Τ. Αμπελοκήπων) και ενός από τα μόλις πέντε στη χώρα.

Είναι ένα δημόσιο εξατάξιο ενιαίο σχολείο (Γυμνάσιο‐Λύκειο) γενικής παιδείας, με προσανατολισμό στις καλές τέχνες (εικαστικά, θέατρο‐κινηματογράφο, χορό).

Συγκεντρώνει μαθητές από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, που διεκδικούν αξιοπρεπείς συνθήκες εκπαίδευσης σε κατάλληλο κτίριο.

Το σχολείο ‐έντεκα χρόνια μετά την ίδρυσή του‐ λειτουργεί διαμελισμένο σε δύο κτίρια (!) που απέχουν δύο χιλιόμετρα μεταξύ τους. Η συνθήκη αυτή γεννά πολλαπλά οργανωτικά προβλήματα, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των μαθητών και, επιπλέον, δεν εξασφαλίζει όχι μόνο τους απαραίτητους χώρους και υποδομές για τη διεξαγωγή των καλλιτεχνικών μαθημάτων (υπόγειες αίθουσες θεάτρου και χορού, εργαστήρια εικαστικών χωρίς αποθηκευτικούς χώρους κλπ), αλλά ούτε και τα αυτονόητα για κάθε σχολείο (εργαστήρια φυσικών επιστημών και πληροφορικής).

Μετά από συνεχείς προσπάθειες και αγώνες όλων των διευθύνσεων του σχολείου, των συλλόγων γονέων και των μαθητών του, μόνη άμεση και ορατή λύση για την ενιαία στέγαση του σχολείου, πέρα από επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις και ανεκπλήρωτα σχέδια ανέγερσης κτιρίου, είναι το ΠΑΠΑΦΕΙΟ, εμβληματικό κτίριο της πόλης με εκπαιδευτική αποστολή. Ωστόσο, οι διαδικασίες εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο, παρά τη θετική γνωμοδότηση του Δ.Σ. του Παπαφείου, δεν έχουν προχωρήσει στο ελάχιστο.

Επειδή:
Η ανάγκη επίλυσης του προβλήματος στέγασης ενός σχολείου είναι στοιχειώδης και αυτονόητη
Η ύπαρξη και λειτουργία ενός οποιουδήποτε σχολείου, και των Καλλιτεχνικών, διασφαλίζεται από την πολιτεία, πέρα και ανεξάρτητα από πολιτικά, ή και προσωπικά, συμφέροντα

Το Καλλιτεχνικό Σχολείο ανήκει στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και όχι σε συγκεκριμένο δήμο

Όλοι εμείς που:
Πιστεύουμε ότι η εμπλοκή της τέχνης στην εκπαιδευτική διαδικασία μπορεί να κάνει «θαύματα» (απουσία φαινομένων σχολικού εκφοβισμού και ρατσιστικών συμπεριφορών, διαμόρφωση ελεύθερα σκεφτόμενου πολίτη και ανθρώπου με ενσυναίσθηση της γνώσης που λαμβάνει…)
oραματιζόμαστε ένα σχολείο που αφήνει χώρο στη φαντασία και τη δημιουργικότητα, ενθαρρύνει την ελεύθερη έκφραση και τη συνεργασία

Έχουμε κουραστεί από τη μονιμοποίηση προσωρινών λύσεων που «μπαλώνουν» τα προβλήματα

Ζητούμε:
Τη λήψη άμεσων αποφάσεων από το αρμόδιο υπουργείο για την άμεση στέγαση του Καλλιτεχνικού Σχολείου στο ιστορικό κτίριο του Παπαφείου, ώστε

«Να αποκτήσει η τέχνη στέγη»
Να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη ένα σχολείο παρεμβατικό στην καθημερινότητά της.
Να συνεχίσει το Παπάφειο την ιστορική του διαδρομή.

Φίλοι του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης

Αν θεωρείτε ότι η εμπλοκή της τέχνης στην εκπαιδευτική διαδικασία μπορεί να δώσει μια άλλη προοπτική, αυτή ενός “σχολείου που αφήνει χώρο στη φαντασία και τη δημιουργικότητα, που ενθαρρύνει την ελεύθερη έκφραση και τη συνεργασία”, στηρίξτε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια για να αποκτήσει στέγη το καλλιτεχνικό σχολείο Θεσσαλονίκης. Με την υπογραφή  σας, την προώθηση και την κοινοποίηση.

 

 

Creative Commons License https://stayingalive.gr is licensed by Stayingalive.gr under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 United States License.
Αρέσει σε %d bloggers: