Εισαγωγή στα Συστήματα Audio/Video

ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ήχου και εικόνας είναι πλέον συνυφασμένα με την καθημερινότητά μας, αποτελώντας ένα από τα βασικά γνωρίσματα του τεχνολογικού μας πολιτισμού. Και όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές με τα προιόντα της τεχνολογίας, εξελίσσονται συνεχώς, πολλές φορές ανεξέλεγκτα, με αποτέλεσμα ο χρήστης να βρίσκεται σε μία συνεχή ανάγκη ενημέρωσης και μάθησης. Ο βασικός στόχος των σελίδων αυτών είναι μία συνολική θεώρηση της τεχνολογίας σε επίπεδο συστημάτων η οποία δίνει μία γενική εικόνα του που βρισκόμαστε σήμερα και ποιές είναι οι δυνατότητες που μας προσφέρονται.
Παρά την ομολογουμένως θαυμαστή εξέλιξη των οπτικοακουστικών συστημάτων οι βασικές τους αρχές παραμένουν σταθερές, αφού σταθερή παραμένει και η χρησιμότητά τους. Η βασική ανάγκη που καλείται να ικανοποιήσει ένα τέτοιο σύστημα είναι η διατήρηση όλων των απαραίτητων παραμέτρων ενός οπτικοακουσικού γεγονότος ώστε να είναι δυνατή η αναπαραγωγή του στο μέλλον. Ετσι ορίζονται και οι βασικές διαδικασίες: Η λήψη του γεγονότος, η αποθήκευση των χαρακτηριστικών του σε κάποιο σταθερό φορέα και οι διαδικασίες αναδημιουργίας του.

Η Ιεραρχική Θεώρηση των Συστημάτων Audio/Video

Η ιεραρχική θεώρηση μίας οπτικοακουστικής αλυσίδας, η αντιμετώπισή της δηλαδή ώς ένα σύστημα από συσκευές των οποίων η σχέση με τις υπόλοιπες καθορίζεται αυστηρά από την θέση και τις βασικές τους λειτουργίες,λύνει σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα της σύνθετης εικόνας που πολύ συχνά δημιουργείται. Σε αυτή την ιεραρχική θεώρηση, το μέσο αποθήκευσης προηγείται όλων των υπόλοιπων (άρα σε κάποιο μέτρο καθορίζει ένα μεγάλο ποσοστό τους), ακολουθούν οι συσκευές ανάγνωσης, του μέσου αυτού, οι συσκευές που επεξεργάζονται και ενισχύουν τα σήματα και τέλος οι συσκευές που τα αποδίδουν ως ερεθίσματα στις αντίστοιχες αισθήσεις. Η πληθώρα των συσκευών, οι πολλαπλές δυνατότητες σύνδεσης και η ποικιλία των μέσων, των δυνατοτήτων και των συνδιασμών, καθώς επίσης και τα θέματα συμβατότητας ανάμεσα στις τεχνολογίες αρχικά δημιουργούν έναν χώρο που φαίνεται χαώδης χωρίς κάποιο συγκεκριμένο νόημα. Απλοποιήται όμως αν αντιμετωπίσει κανείς το κάθε επιμέρους τμήμα με βάση τις στοιχειώδεις λειτουργίες του, αφήνοντας κατά μέρος μία σειρά από δυνατότητες που θα μπορούσαν ούτως ή άλλως να αποτελέσουν σημεία συγκριτικών εκτιμήσεων ανάμεσα σε ομοειδείς συσκευές.

Η Γενική Περίπτωση…

Κατ’ αρχήν έχουμε την ύπαρξη ενός γεγονότος που μπορεί να είναι ακουστικό, δηλαδή μία μουσική παράσταση ή οπτικοακουστικό, δηλαδή ένα θέαμα που συνοδεύεται από ήχους (όπως είναι για παράδειγμα μία κινηματογραφική ταινία). Στην γενική περίπτωση, ένα σύστημα λήψης ήχου και ένα σύστημα λήψης εικόνας κωδικοποιούν το γεγονός αυτό, με άλλα λόγια το μετατρέπουν σε μία άλλη -βολική- μορφή που μπορεί να δημιουργείται ηλεκτρικά, μαγνητικά ή μηχανικά, παράγουν δηλαδή ένα αντίγραφο του γεγονότος σε κάποιο μέσον ή φορέα. Τέτοιοι φορείς είναι οι μαγνητικές ταινίες, το βινύλιο ή οι οπτικοί δίσκοι (CDs, DVD-V και ό,τι άλλο βασίζεται σε αυτή την τεχνολογία). Ο φορέας αυτός είναι το κοινό σημείο των δύο βασικών διαδικασιών της παραγωγής και της αναπαραγωγής και είναι, επίσης, το βασικό διακινούμενο προιόν. Οι χρήστες είναι εξαιρετικά σπάνιο να έχουν πρόσβαση σε κάποιο εργαλείο που προηγείται του δίσκου εκτός φυσικά αν ανήκουν στους επαγγελματίες του χώρου. Αντίθετα μπορούν να προμηθευτούν το μέσον. Ενα σύστημα αναπαραγωγής οπτικοακουστικών σημάτων αξιοποιεί το μέσον, είναι σε θέση να χειριστεί τα ξεχωριστά σήματα ήχου και εικόνας και, το κυριότερο, μπορεί να τα επανασυνθέσει στον χώρο του χρήστη ώστε να αναδημιουργηθεί περισσότερο ή λιγότερο ένα αντίγραφο του αρχικού γεγονότος.

Πηγή avmentor : http://avmentor.gr/tech/tech_system_block.htm

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.