Η ThessPro στη συναυλία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τα 20 χρόνια του τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης

“Μουσική μυσταγωγία η συναυλία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στο κατάμεστο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ” 

Τμήμα Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστήμιου Μακεδονίας

Στις 13 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε  με επιτυχία η συναυλία για τα 60 χρόνια από την ίδρυση που Πανεπιστημίου Μακεδονίας (1957-2017) και 20 χρόνια από την δημιουργία του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης (Μ.Ε.Τ.), στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Μ.Μ.Θ.), κατά την οποία πραγματοποιήθηκε αφιέρωμα στον επίτιμο Διδάκτορα του τμήματος Μ.Ε.Τ. Μίκη Θεοδωράκη.

 

Η συμφωνική ορχήστρα συνοδευόμενη από την χορωδία του τμήματος Μ.Ε.Τ. σύνολα παραδοσιακής μουσικής και ορχήστρα εγχόρδων βρέθηκαν στην κεντρική σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης όπου ερμήνευσαν αποσπάσματα από τον “Επιτάφιο” και το “Άξιον Εστί”.

 

 

Η οργάνωση και η εκτέλεση της παραγωγής έγινε από τους υπεύθυνους του Τμήματος Μιχάλη ΝηστικάκηΦώτη Σακαλή (ΠΑ.ΜΑΚ) σε συνεργασία με τον Τριαντάφυλλο Ζαχαριάδη (Μ.Μ.Θ) , τον Χρήστο Παπάζογλου  και Μιχάλη Σπανό (ThessPro)

Το τμήμα διέθεσε ανθρώπινο δυναμικό (μουσικούς και φοιτητές ως τεχνικό προσωπικό) καθώς επίσης εξοπλισμό για την ηχητική κάλυψη (μικρόφωνα και παρελκόμενο εξοπλισμό) με σκοπό την εκπαίδευση των ίδιων των φοιτητών της σχολής σε πραγματικές συνθήκες σε πραγματικό χρόνο.

Οι φοιτητές του τμήματος χωρίστηκαν σε ομάδες υποστήριξης. Η πρώτη κατέγραψε τις ανάγκες των μουσικών συνόλων σε τεχνικό επίπεδο. Η δεύτερη ομάδα φοιτητών ανέλαβε την εγκατάσταση της σκηνής, τη βασική καλωδίωση και την τοποθέτηση μικροφώνων για ενίσχυση αλλά και για καταγραφή. Μια άλλη ομάδα, ανέλαβε την βιντεοκάλυψη της εκδήλωσης με την επίβλεψη του υπευθύνου του εργαστηρίου. Έξι (6) βιντεοκάμερες τοποθετήθηκαν σε “στρατηγικές” θέσεις για την πλήρη οπτική κάλυψη .

Οι ανάγκες πολλές και η διάθεση για πράξη ακόμα μεγαλύτερη!

Σε αυτή την εκδήλωση η ThessPro συνέβαλε επικουρικά στη τεχνική υποστήριξη. Το επίπεδο δυσκολίας ήταν τέτοιο, ώστε η βοήθεια των ανθρώπων που πλαισιώνουμε την ThessPro ήταν ουσιαστική διασφαλίζοντας την πραγματοποίηση της συναυλίας και της ηχογράφησης.

 

 

Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκε για τις ανάγκες του live και της ηχογράφησης ήταν: 38 μικρόφωνα μικρού και μεγάλου διαφράγματος, Neumann, Shoeps, Bruel & Kjaer, AKG, σε βάσεις Konig & Meyer, το ενεργό Splitter BSS του Μεγάρου το οποίο «οδηγούσε» τον ήχο στην αναλογική Midas Haritage 3000 για την αίθουσα και για την ηχογράφηση. Τα καταγραφικά ήταν ΚΑΙ αναλογικά ΚΑΙ ψηφιακά! Ξεκινάμε με ένα analog 2 track REVOX PR 99mkIII ¼”, σε ταχύτητα 7 ½ ips (inches per second). Η εμπειρία της αναπαραγωγής αλλά κυρίως της αλλαγής της μπομπίνας ήταν μοναδική!!! Στο ψηφιακό κομμάτι: 2 TASCAM DAP1 στερεοφωνικά φορητά ψηφιακά κασετόφωνα (DAT). Σε αυτά τα μέσα, ηχογραφήθηκαν τα 2 stereo ζεύγη μικροφώνων τα οποία ήταν σε διατάξεις Α-Β και Χ-Υ αντίστοιχα. (Για την ιστορία, να αναφέρουμε πως η μία συσκευή οδηγούσε από την LINE έξοδό της στην είσοδο της μπομπίνας.) Στην πολυκάναλη ηχογράφηση χρησιμοποιήθηκε μία Yamaha LS9-32 η οποία υποδεχόταν 32 μικρόφωνα της ορχήστρας. Βασικός ρόλος της κονσόλας ήταν η προενίσχυση ΑΛΛΑ και η  μετατροπή του σήματος από αναλογικό σε ψηφιακό σε 2 διαφορετικά format: 2 ομάδες από 8 κανάλια με οπτική έξοδο (ADAT) και μία τρίτη ομάδα από 16 κανάλια σε πρωτόκολλο επικοινωνίας Audio over IP (DANTE). Οι υπόλοιπες γραμμές πήγαν, τέλος, σε Focusrite saffire pro 56 liquid. Η συνολική διαχείριση των καναλιών έγινε με συνεργασία της κάρτας ήχου (οπτικές ίνες και αναλογικές είσοδοι) με την κάρτα δικτύου (Audio over IP) μέσω του πρωτοκόλλου συνδυασμού πολλαπλών εισόδων Aggregate σε ένα φορητό υπολογιστή mac book pro. Όλο το υλικό καταγράφηκε σε software DAW Cubase.

Στη διαχείριση της σκηνής (από την εγκατάσταση μέχρι το μάζεμα των καλωδίων) ήταν σημαντική η βοήθεια και των μελών μας: Βασίλη Ηλειάδη και Τάσου Παυλίδη. Στην μίξη του ήχου της αίθουσας βοήθησαν τα μέλη: Χρήστος Παπάζογλου και Μιχάλης Σπανός υπό την επίβλεψη του κ. Μιχάλη Νηστικάκη. Στην ηχογράφηση βοήθησαν τα μέλη μας Κωνσταντίνος Πραβίτας και Δημήτρης Κοκκινίδης, υπό την επίβλεψη του υπευθύνου ηχολήπτη του studio του ΠΑΜΑΚ κ. Φώτη Σακαλή.

Η εμπειρία της συλλογικής προσπάθειας που κατέβαλαν τα μέλη, οι φοιτητές και οι καθηγητές του τμήματος φαινόταν στα χείλη όλων ακόμη και όταν η γλυκιά κούραση έγινε γλυκιά ανάμνηση εκεί… γύρω στις 02:30. Η εκτίμηση και ο σεβασμός που αποκομίσαμε μας κάνει να πιστεύουμε πως η συμβολή της Thesspro ήταν απαραίτητη και καταλυτική.

Η ομάδα της ThessPro συμμετείχε εθελοντικά, στα πλαίσια της κοινωνικής προσφοράς της ΚΟΙΝΣΕΠ στο πολιτισμό.

Στόχο πάντα αποτελεί η ποιοτική ακρόαση.

Δημήτρης Κοκκινίδης

πηγή: ThessPro Κοιν.Σ.Επ

Check Also

Εκπαιδευτικά προγράμματα απο τη ThessPro

Δύο νέα eξ αποστάσεως εκπαιδευτικά προγράμματα της ThessPro. Ήχος και θόρυβος για μαθητές γυμνασίου και Ενεργητική ακρόαση και αντιμετώπιση θορύβου στις αίθυσες διδασκαλίας για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.