Home / Ενημέρωση / Κάλεσμα ενημέρωσης των τεχνικών ζωντανού θεάματος Θεσσαλονίκης – Β. Ελλάδος

Κάλεσμα ενημέρωσης των τεχνικών ζωντανού θεάματος Θεσσαλονίκης – Β. Ελλάδος

Αρχή καλοκαιριού ακόμη.  Πέρσι στο ατυχές περιστατικό στην Αμοργό, οι καλλιτέχνες κατηγορούν τους τεχνικούς ότι αγνόησαν τις προδιαγραφές ασφαλείας, με αποτέλεσμα να ανατραπεί η δομή που συγκρατούσε το φωτισμό στο πίσω μέρος της σκηνής, πέφτοντας με δύναμη στους μουσικούς που έπαιζαν εκείνην την ώρα. ( Πηγή: www.lifo.gr ). Είχαμε  το ατύχημα στη Ζάκυνθο που στοίχισε τη ζωή του ηχολήπτη.

Δεν πρόλαβε ακόμη να στεγνώσει το μελάνι από την απομαγνητοφώνηση της ημερίδας για τα εργασιακά στην Αθήνα και το ατυχές συμβάν στον χώρο της Δ.Ε.Θ στο ξεκίνημα της καλοκαιρινής περιόδου ανησυχεί ιδιαίτερα και προβληματίζει εργαζόμενους και εταιρίες.

 

Η επί τόπου παρέμβαση του ΣΤΑΖΟΕ στον τόπο του ατυχήματος προκάλεσε την κινητοποίηση του σώματος επιθεώρησης εργασίας, όχι με τιμωριτική διάθεση, αλλά για συστάσεις και προειδοποιήσεις  για την τήρηση των κανονισμών ασφαλείας ώστε να προφυλαχτούμε όλοι. Οι κυρώσεις σε αυτές τις περιπτώσεις είναι βαριές και δυσβάσταχτες και κανείς δεν επιθυμεί την τιμωρία κανενός. ΝΑ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ζητάμε.

Επιβάλλεται (εταιρίες και εργαζόμενοι) να συνεργαστούμε, όλοι μαζί στην ίδια κατεύθυνση, για το γενικότερο καλό του κλάδου που παρ όλη την κρίση, εμφανίζει συνεχώς αύξηση της τάξεως του 17% – 21% στα τελευταία χρόνια.

Συναντάμε όλο και περισσότερες εταιρίες που αγνοούν τους κινδύνους του επαγγέλματος με αποτέλεσμα τη δυσφήμιση του ήδη υποβαθμισμένου κλάδου μας

 

Η επιστολή -πρόσκληση του ΣΤΑΖΟΕ

 

 

Αγαπητοί συνάδελφοι άλλη μια καλοκαιρινή σεζόν ξεκινάει αποτελώντας μια ευκαιρία για εργασία για πολλούς από εμάς. Φέτος όπως και τα προηγούμενα χρόνια παρατηρούμε τις ανακοινώσεις/παρουσιάσεις πολλών μουσικών φεστιβάλ, συναυλιών καθώς και περιοδειών (μουσικών και θεατρικών). Αν σταθούμε μόνο στις ανακοινώσεις θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε σαν κάτι πολύ θετικό για τον κλάδο μας αφού δείχνει μια ανάπτυξη. Παρόλα αυτά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η δουλειά μας δεν είναι εύκολη ούτε ξεκούραστη. Θέλει προσοχή και υπευθυνότητα καθώς τα εργατικά ατυχήματα στον κλάδο μας, δεν είναι λίγα ούτε ασήμαντα.

Σε όσους μας λένε πόσο τυχεροί που είμαστε που έχουμε κάνει το χόμπι μας εργασία θα θέλαμε να θυμίσουμε μερικές μικρές λεπτομέρειες που καθιστούν την εργασία μας βαριά και επικίνδυνη.

 • Πολύωρη εργασία και έκθεση σε ακραία θερμικά και καιρικά φαινόμενα

 • Έκθεση σε ακραίες συνθήκες φωτορύπανσης και ηχορύπανσης

 • Βάρδιες που στην καλύτερη περίπτωση διαρκούν 12ώρες και μπορεί να φτάσουν τις 20.

 • Ελλιπής ξεκούραση ανάμεσα από τις συναυλίες αφού στην λήξη της μίας πρέπει να ξεκινήσεις για τον επόμενο προορισμό

Όλα τα παραπάνω από μόνα τους κατατάσσουν την εργασία μας ως βαριά. Προσθέτοντας όμως στην εξίσωση:

 • την διαχείριση ρεύματος υψηλής τάσης (μερικές φορές το ρεύμα που θα χρησιμοποιήσουμε για μια συναυλία επαρκεί για την ηλεκτροδότηση μιας μικρής πόλης),

 • την εγκατάσταση ηχητικού και φωτιστικού εξοπλισμού μεγάλου βάρους σε μεγάλα ύψη,

 • την κακή διατροφή (πίτσες, σουβλάκια, σάντουιτς) και

 • την ελλιπή ξεκούραση (πολύωρες μετακινήσεις και μετά κατευθείαν εργασία)

θα καταλάβουμε εύκολα ότι πρόκειται για εργασία που δεν είναι απλώς βαριά αλλά και επικίνδυνη. Και όλα αυτά ανασφάλιστοι και κακοπληρωμένοι, τις περισσότερες φορές. Θα πρέπει να αναρωτηθούμε πολύ σοβαρά τις συνθήκες που εργαζόμαστε.

 • Τι σημαίνει ένα μεροκάματο στην Ρόδο όταν ξεκινάς με πλοίο από την Αθήνα που συνολικά θα λείπεις 3-4 μέρες,.

 • Πως θα εργασθείς μετά από 8 ώρες ξαπλωμένος σε κάποιο κατάστρωμα.

 • Πόσο ωραίο είναι που θα είσαι σε ένα φεστιβάλ, θα κοιμάσαι σε σκηνές και θα κάνεις κοινά ντους μετά από 18 ώρες εργασίας για 3-4-5 μέρες, χωρίς κρεβάτι να ξεκουραστείς.

 • Πόσες ώρες δουλεύουμε νηστικοί και άυπνοι;

 • Μέσα στο μεροκάματο μας υπολογίζεται και η μεταφορά μας και η διατροφή μας;

Είναι σαφές ότι το νομικό πλαίσιο που ορίζει τις συνθήκες εργασίας, τις απολαβές και το ασφαλιστικό πλαίσιο του ιδιαίτερου κλάδου μας είναι ανύπαρκτο. Καλούμαστε, μέχρι στιγμής, να ορίσουμε όλα τα παραπάνω στο “μεταξύ μας”, στο “λόγω τιμής”, ανά ειδικότητα, ανά “χώρο”, ανά “μαγαζί”. Όμως οι καιροί δεν δείχνουν ενθαρρυντικά σημάδια. Τα μεροκάματα συνεχίζουν να πέφτουν, η ανασφάλιστη και υποασφαλιζόμενη εργασία καλπάζει και όλα αυτά μας βρίσκουν ως παρατηρητές των εξελίξεων.

Το ΣΤΑΖΟΕ έχει ξεκινήσει, εδώ και δύο χρόνια, μια προσπάθεια, σε συνεννόηση με κρατικούς φορείς, να οριστεί ξεκάθαρα το νομικό πλαίσιο για την εργασία των τεχνικών που εργάζονται στο ζωντανό θέαμα ακρόαμα, προσπάθεια η οποία έχει συναντήσει ουκ ολίγα προβλήματα. Από τη γραφειοκρατία των φορέων μέχρι την αδιαφορία και παραίτηση των ίδιων των εργαζόμενων – σημάδια των καιρών μας. Αυτή η ημερίδα είναι μια συνέχεια αυτής της προσπάθειας η οποία αποσκοπεί στην ενημέρωση των συναδέλφων, σχετικά με το ισχύον νομικό πλαίσιο και στην κινητοποίηση όλων μας, όσο αφορά τη συσπείρωση/συμμετοχή στο σωματείο και την εύρεση λύσεων στις αντιξοότητες που αντιμετωπίσουμε στην εργασία μας.

ΣΤΑΖΟΕ

Πρόσκληση Ενημέρωσης Τεχνικών Ζωντανού Θεάματος Ακροάματος

Θέματα:

Εργασιακό

Συμβάσεις εργασίας ορισμένου – αορίστου χρόνου, άλλες συμβάσεις, όροι συμβάσεων, μπλοκάκι, ανασφάλιστη εργασία.

Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία:

Επαγγελματικοί κίνδυνοι.

Υποχρεώσεις εργαζομένων- εργοδοτών

Μπορεί ο εργαζόμενος να ζει με αξιοπρέπεια από την εργασία του;

ΝΑΙ ΜΠΟΡΕΙ

Γιατί δεν έχει μόνον υποχρεώσεις. Έχει και δικαιώματα θεσπισμένα από την Ε.Ε
και οι παραβάσεις του Εργατικού Κώδικα επιφέρουν βαριές ποινές και πρόστιμα

Μια ανοιχτή ενημέρωση στους τεχνικούς της Θεσσαλονίκης, της Β. Ελλάδας  Από  το ΣΤΑΖΟΕ.

Με τη  συνδρομή  του ΕΛΙΝΥΑΕ και της ThessPro

 

                                                                               

 Θεσσαλονίκη  Τρίτη 18/6/2019  στις 6:00 μ.μ – 9:00 μ.μ ( προσέλευση 5.30)

Στον πολυχώρο  WE Skg

Νέες εγγραφές μελών

Προσκόμιση φωτογραφίας για Ταυτότητα μέλους

Προεγγραφές σεμιναρίου για την Ασφάλεια και Υγεία στην εργασία.

 

Μιχάλης Σπανός

 

 

Creative Commons License Κάλεσμα ενημέρωσης των τεχνικών ζωντανού θεάματος Θεσσαλονίκης – Β. Ελλάδος is licensed by Stayingalive.gr under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 United States License.
Αρέσει σε %d bloggers: