Με αφορμή το σεμινάριο-masterclass της ThessPro με θέμα τις ακουστικές μετρήσεις συνομιλήσαμε με τους εισηγητές του για να μας δώσουν περισσότερες πληροφορίες για το επικείμενο masterclass:
” Εισαγωγή στις Ακουστικές Μετρήσεις”
Οι Τρίτες του Ιουνίου είναι μέρες σεμιναρίου ακουστικών μετρήσεων για τη ThesssPro.
Τρεις επαγγελματίες του ήχου και της ακουστικής, ο Γιώργος Καρπούζας, ο Παύλος Πανταζόπουλος και ο Γιάννης Μωυσίδης, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να μας βάλουν στη λογική και στη μεθοδολογία των μετρήσεων. Το πολύ όμορφο αποτέλεσμα της συνεργασίας τους το είδαμε στην 4η Ημερίδα Σπουδών Ήχου. Εκεί φάνηκε και το ενδιαφέρον για την πραγματοποίηση ενός εξειδικευμένου σεμιναρίου.
ΕΡ: Ας ξεκινήσουμε με τη βασική ερώτηση: Τι είναι οι ακουστικές μετρήσεις;
Οι ακουστικές μετρήσεις περιγράφουν τους ήχους και τους θορύβους ως προς τις εντάσεις τους και διάφορα ποιοτικά χαρακτηριστικά (φάσμα, στάθμη, φάση, εξασθένηση κ.α.). Οι κύριες τιμές που μετρώνται στην ακουστική είναι η ηχητική πίεση, η ένταση του ήχου, η ταχύτητα και η μετατόπιση σωματιδίων, η συχνότητα και η περίοδος, η ταχύτητα διάδοσης, ο συντελεστής απόσβεσης και άλλες.
Οι ακουστικές μετρήσεις είναι ένα εργαλείο που μπορεί να επαληθεύει και να βελτιστοποιεί το αποτέλεσμα ενός ηχητικού συστήματος, την ακουστική ενός δωματίου, θα αναδείξουν άγνωστα προβλήματα των χώρων, θα δώσουν πληροφορίες για την απόδοση ενός ηλεκτρακουστικού συστήματος, εναρμονίζοντας το με τους κατάλληλους ακουστικούς δείκτες.
Επιπρόσθετα είναι το βασικό εργαλείο για εκτίμηση επιπέδων ηχορύπανσης.
ΕΡ: Τι προσφέρουν;
Παρατήρηση των κυματικών φαινομένων και αξιολόγηση για βελτίωση του ηχητικού αποτελέσματος, επιτάχυνση των διαδικασιών και ελαχιστοποίηση των λαθών.
ΕΡ: Ποιες επαγγελματικές κατηγορίες του χώρου μας αφορούν οι ακουστικές μετρήσεις;
Ηχολήπτες, τεχνικούς συστημάτων, εταιρίες ηχητικών, ανθρώπους που ασχολούνται με την ακουστική χώρων, παραγωγούς, home studio, λάτρεις του Hi-Fi και οποιονδήποτε ενδιαφέρει να εντρυφήσει στην επιστήμη του ήχου, σε επαγγελματικό ή ερασιτεχνικό επίπεδο.
ΕΡ: Πώς καταρτίστηκαν οι θεματικές ενότητες του σεμιναρίου;
Διαδραστικά και σε συνεργασία με τους/τις επιμορφούμενους/ες. Δηλαδή ξεκινήσαμε με τους βασικούς άξονες, που τέθηκαν από εμάς. Στη συνέχεια οι επιμορφούμενοι/ες ερωτήθηκαν στη φόρμα συμμετοχής τι θα ήθελαν να ακούσουν. Πήραμε την ανατροφοδότηση και την ενσωματώσαμε στο σεμινάριο.
ΕΡ: Τελικά ποια είναι η θεματολογία που προέκυψε;
Ξεκινάμε από τις βασικές έννοιες (ηχητική πίεση, συχνότητα, Pure tones, θόρυβος ευρείας ζώνης, φάσματα συχνότητας κτλ), περνάμε σε έννοιες ακουστικής (θέματα αντηχήσεων και ακουστικοί δείκτες), μιλάμε για την τεχνολογία ηχείων (Crossover, Point Source, Line Array, Planar source), ενώ παράλληλα κάνουμε σχέδια μετρήσεων στην πράξη. Στις μετρήσεις βλέπουμε S. P.L, Spectrum, Transfer Function, Phase, Impulse Responce και Setup simple/advance ενώ αναλύουμε και τεχνικές Sub (End Fire, CSA, Sub arrays, Arc delays).
ΕΡ: Η θεωρία θα γίνει διαδικτυακά. Πώς θα γίνει η πρακτική εφαρμογή;
Το πρακτικό μέρος θα γίνει από κοντά στη Θεσσαλονίκη, αλλά για όσες και όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να το παρακολουθήσουν από κοντά, θα υπάρχει live streaming.
Περισσότερες πληροφορίες για το σεμινάριο, εγγραφές, αλλά και αναλυτικά βιογραφικά στοιχεία των εισηγητών στη www.thesspro.gr
Το σεμινάριο αυτό είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για μια πρώτη επαφή με το κόσμο των ακουστικών μετρήσεων ώστε ο επιμορφούμενος να αποκτήσει γνώση γύρω από το θέμα του ήχου και της ακουστικής, να λύσει απορίες που έχει καθώς και να ανακαλύψει θεματολογίες που τον ενδιαφέρουν.
Θα αποκτήσει μια βάση που θα του δώσει την δυνατότητα να εξελιχθεί στον τομέα που επιθυμεί, έχοντας καλύτερη εικόνα του θέματος με το οποίο θέλει να ασχοληθεί στο μέλλον και θα αφορά μετρήσεις θορύβου, ακουστική χώρων, σχεδιασμό ηλεκτρακουστικού συστήματος κ.α.
Μιχάλης Σπανός