ΟΜΜΘ Ένα πρότυπο σκυλάδικο στη πόλη μας

Με αφορμή την παραίτηση του Δ.Σ. του μεγάρου μουσικής της πόλης μας, ας τους αποχαιρετήσουμε με τις …καλύτερες στιγμές από το εργασιακό και πολιτιστικό περιβάλλον που δημιούργησαν και υπηρέτησαν.

Θα ξεκινήσουμε με τις δηλώσεις τους. Τα πρώην, πλέον, μέλη του Δ.Σ. επισημαίνουν «ύστερα από επτά μήνες απραξίας και άρνησης επικοινωνίας, η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού ζήτησε χθες τις παραιτήσεις μας. Ως μέλη του απερχόμενου ΔΣ, έχοντας εργαστεί συστηματικά τα τελευταία 4 χρόνια με στόχο την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του ΟΜΜΘ, έχοντας παρουσιάσει δημόσια τον θετικό απολογισμό μας το προηγούμενο καλοκαίρι και έχοντας εξαντλήσει έκτοτε κάθε δυνατότητα εξόδου από το πρόσφατο τέλμα, υποβάλλουμε τις παραιτήσεις μας με την ελπίδα η συνέχεια να είναι αντάξια του Μεγάρου Μουσικής που παραδίδουμε: ένα Μέγαρο  ανοιχτό, εξωστρεφές, καλλιτεχνικά ανήσυχο, κοινωνικά ευαίσθητο και παρόν στη δημόσια σφαίρα, με όχημα πάντα την τέχνη και τον πολιτισμό». (Πηγή: Εφημερίδα των συντακτών)

«Παραδίδουμε ένα Μέγαρο  ανοιχτό, εξωστρεφές, καλλιτεχνικά ανήσυχο, κοινωνικά ευαίσθητο και παρόν στη δημόσια σφαίρα, με όχημα πάντα την τέχνη και τον πολιτισμό»

Η τελευταία παράγραφος είναι ό,τι πιο αστείο έχω ακούσει τα τελευταία χρόνια στο χώρο. 

Ας ρίξουμε μια ματιά στη μισθοδοσία. Κάθε χρόνο οι φορολογούμενοι πληρώνουν 1.000.000 € και πλέον για την μισθοδοσία των υπαλλήλων του Ο.Μ.Μ.Θ καθώς η μισθοδοσία τους επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 

Θεσσαλονίκη, 3/1/2020
Αρ.πρωτ. 15Έγκριση ∆απάνης Μισθοδοσίας,
Ασφαλιστικών Εισφορών & Φόρων ∆εκεµβρίου 2019. Φόρων ∆εκεµβρίου 2019.
Παρακαλούµε για την έγκριση της µμισθοδοσίας και πληρωµής του τακτικού
προσωπικού του ΟΜΜΘ για το µήνα ∆εκέµβριο 2019, των ασφαλιστικών εισφορών
και παρακρατούµενων φόρων και εισφορών µέσω ΕΑΠ ως κάτωθι:
Ευρώ
Μικτές αποδοχές: 75.695,63
Πληρωτέες αποδοχές 54.151,55
Ασφαλιστικές εισφορές ΕΦΚΑ 31.009,10
ΦΜΥ 7.448,28
Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης 638,18
Λοιπές κρατήσεις 1.315,94Συνολικό κόστος µισθοδοσίας 94.563,05 μηνιαίως 

 

(πηγή: Διαύγεια https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A9%CE%95%CE%A5%CE%9E4655%CE%9E%CE%93-%CE%93%CE%94%CE%9E?inline=true )

Ποιοι πληρώνονται αυτά τα χρήματα:

Διοικητικό Συμβούλιο: 10 άτομα

4 Διευθυντές

8 Προϊστάμενοι

23 υπάλληλοι γραφείων ( Διοίκηση 20 – Λογιστήριο 3 )

8 τεχνικοί όλων των ειδικοτήτων για την υποστήριξη παραστάσεων και εκδηλώσεων

2 Τεχνικοί συντήρησης

3 τεχνικοί – βοηθητικό προσωπικό συντηρήσεων

1 τεχνικός πληροφοριακών συστημάτων

 ( Πηγή: :http://www.tch.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=86)

 

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ & ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΟΜΜΘ

Δύο κτίρια (Μ1, Μ2) ,Φωτιστής 1,  Μηχανικός Σκηνής 1, Ηχολήπτης 1, Χειριστής Ηλεκτρικών Ανυψωτικών Μηχανημάτων 1. 

Η τεχνική υποστήριξη των παραστάσεων και των κάθε λογής εκδηλώσεων  είναι ο καθρέφτης του πολιτισμού και εκεί στηρίζεται και η αξιοπιστία  που -ας μη γελιόμαστε, αν μιλήσει κάποιος στο εξωτερικό για συναυλία στην Ελλάδα τους πιάνουν τα γέλια μέχρι δακρύων-  θα έπρεπε να απασχολεί τον παραγόμενο πολιτισμό στη χώρα μας.

Για να πάμε τώρα στον πολιτισμό και την κοινωνική ευαισθησία που παράγεται

Είναι ξεκάθαρη η έλλειψη τεχνικού προσωπικού. Τα δύο κτίρια (Μ1 + Μ2)  τα διαχειρίζονται  το 1/4  του τεχνικού προσωπικού που απαιτείται για τις εκδηλώσεις.  Με «ευαισθησία» στους εργαζόμενους, εξαναγκάζονται οι εξωτερικοί συνεργάτες – ηχολήπτες σε υπογραφή συμβάσεων κατ’ αποκοπή   με 70€  και με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών για  συνέδρια  και εκδηλώσεις,  που η διάρκειά τους ξεπερνάει τις 12 ώρες. Αν αποφορολογήσουμε λοιπόν αυτά τα 70 € και αν προσθέσουμε και ένα πρόχειρο γεύμα  και έναν καφέ, στον “εξειδικευμένο” τεχνικό περισσεύουν τελικά 30€. Φοβερή κοινωνική ευαισθησία ε;  Στις γαλέρες πως τους λέγανε αυτούς που τραβούσαν κουπί;

Η ανεπάρκεια της οργάνωσης παραγωγής έχει σαν αποτέλεσμα οι μόνιμοι εργαζόμενοι να  μην μπορούν να προγραμματίσουν σχεδόν τίποτα, μιας και είναι σύνηθες να τους καλούν στο ρεπό τους για δουλειά, σύμφωνα με μαρτυρίες των ίδιων των εργαζομένων.

Η ίδια ανεπάρκεια  έχει σαν αποτέλεσμα την προώθηση των παραγωγών σε εξωτερικούς συνεργάτες, αφήνοντας πίσω τον επαρκή και αξιόλογο ηχητικό εξοπλισμό του ΜΜΘ  για να χρησιμοποιείται άλλος (εκείνος των εξωτερικών συνεργατών δηλαδή)  προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις των εκδηλώσεων.  Αποποίηση των ευθυνών και μετακύλιση τους σε τρίτους -με το αζημίωτο- είναι μερικά από τα ευτράπελα που συμβαίνουν καθημερινά στο …μαγαζάκι.

20 χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας οι εργαζόμενοι απέκτησαν πιστοποίηση για την Ασφάλεια και την Υγεία στην εργασία, έπειτα από ένα ατύχημα που συνέβη στη σκηνή του Μ.Μ.Θ με αποτέλεσμα να τραυματιστεί εργαζόμενος. Δεν πήρατε κανένα μάθημα. Ένα χαρτί πήρατε μόνο και αυτό φαίνεται από τις ικανότητες σας καθώς παράνομα απασχολούνται “πρακτικάριοι” των ΙΕΚ ηχοληψίας γιατί δεν διαθέτει κανείς τους τέτοιο πιστοποιητικό το οποίο είναι υποχρεωτικό για κάθε εργαζόμενο – καταρτιζόμενο στους χώρους που πουλάτε τον πολιτισμό σας.

Τα παράπονα των θεατών δεν δείχνουν να σας αγγίζουν και αναφέρομαι στην αναπαραγωγή της MET Live in HD, όπου ο ήχος είναι λίαν επιεικώς απαράδεκτος.

Κλείνοντας να μη ξεχάσω να αναφέρω και την κάθε λογής ίντριγκα μεταξύ των γραφειοκρατών που έχει σαν επακόλουθο την δυσλειτουργία του πολιτιστικού σας ιδρύματος.  Ένας πολιτισμός “σκυλάδικου¨, με  ηχητικές στάθμες που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 110 dB. χωρίς ποιοτική ακρόαση,  που προσβάλλει τον πολιτισμό που εμείς υπηρετούμε και όχι εκείνον που εσείς νομίζετε ότι παράγετε.

Αφιερωμένο στους συναδέλφους που δουλεύουν στην άθλια γαλέρα και σε κάθε γαλέρα  σε αυτή τη χώρα.

Μιχάλης Σπανός

Check Also

Το μέλλον της εργασίας: νέα δικαιώματα ή νέες υποχρεώσεις;

Διλήμματα του τύπου νέα  δικαιώματα ή νέες υποχρεώσεις; αρνητικά ή θετικά αποτελέσματα; Παράγουν στασιμότητα σε …