Παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για τον Θόρυβο – Προβολή ντοκιμαντέρ

Παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για τον Θόρυβο

Η τελευταία Τετάρτη του Απριλίου έχει κηρυχθεί από το 1992 ως Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης – Ενημέρωσης για το Θόρυβο από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ακουστικής

ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 20:00

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΉ ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ “ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ” ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Η πανδημία του COVID-19 ανέδειξε μια διαφορετική πραγματικότητα για την ηχητική μας καθημερινότητα. Οι μηχανικοί ήχοι (αυτοκίνητα, εργαλεία, κ.α.) αντικαταστάθηκαν από ομιλίες ανθρώπων, ήχους πτηνών και ησυχία. Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ευαισθητοποίησης για τον Θόρυβο τα “Κοινά υπό κατοίκηση – Commons in Residency”, η ThessPro ΚΟΙΝΣΕΠ, η περιβαλλοντική οργάνωση Μάμα Γη και το Thessaloniki Walking Tours σας προσκαλούν στην διαδικτυακή προβολή της ταινίας “Αναζητώντας την Ησυχία” η οποία πραγματεύεται την σχέση μας με τον ήχο, την ησυχία και τον θόρυβο. Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση σχετικά με τις επιπτώσεις του θορύβου στην υγεία μας και το περιβάλλον.

Συμμετέχουν οι:

Περιβαλλοντική Ομάδα ΠαΜακ

-Ο Dr. Γιώργος Κυριαφίνης, Δ/ντης κοχλιακών εμφυτευμάτων του τμήματος Α’ ΩΡΛ του πανεπιστημιακού νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ

-Ο Dr. Αργύρης Κρομμύδας, ΩΡΛ, Επιστημονικός συνεργάτης Ά πανεπιστημιακής ΩΡΛ κλινικής του ΓΠΝΘ ΑΧΕΠΑ

-ARTS LAB Studio ΠΑΜΑΚ και ο καθηγητής Μιχάλης Νηστικάκης Ε.Ε.Π. (Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό) του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης ειδικός σε θέματα Ακουστικής- Ηλεκτροακουστικής και αρχιτεκτονικής μουσικών χώρων (https://www.uom.gr/nistmic) μέλος του Εργαστηρίου Τεχνολογιών Ήχου & Εικόνας

-Ο Μιχάλης Σπανός, Ηχολήπτης και τεχνικός ήχου, πρόεδρος της ThessPro ΚΟΙΝΣΕΠ

Την συζήτηση συντονίζει η Εύη Καρκίτη από το Thessaloniki Walking Tours, ενώ την τεχνική επιμέλεια έχει ο Περικλής Χατζηνάκος

Σύνοψη Ταινίας

Η ταινία “Αναζητώντας της Ησυχία” είναι μία στοχαστική διερεύνηση της ησυχίας και της επίδρασης του θορύβου στη ζωή μας. Η ταινία μας πηγαίνει σε ένα κινηματογραφικό ταξίδι γύρω από τον κόσμο – από τις παραδοσιακές τελετές τσαγιού στο Κυότο, μέχρι τους δρόμους της Βομβάης, της πιο θορυβώδους πόλης του πλανήτη- και μας εμπνέει να βιώσουμε την ησυχία και να γιορτάσουμε τα θαύματα του κόσμου.

Σημείωμα του σκηνοθέτη Πάτρικ Σέιν:

«Η ταινία είναι αφιερωμένη σε ένα θέμα, που πολλοί έχουν προσπαθήσει κατά καιρούς να το ενσωματώσουν μέσα στο έργο τους. Εμείς προσπαθήσαμε, αντί να το ενσωματώσουμε, να το ελευθερώσουμε, δίνοντας φόρο τιμής στις άφθαρτες ιδιότητες της σιωπής. Η κινηματογράφηση έγινε με τρόπο που μιμείται την κατάστασή μας, όταν στεκόμαστε ακίνητοι. Δεν βλέπει κανείς κινήσεις γερανού, εναέριες λήψεις ή εντυπωσιακές πανοραμικές κινήσεις. Σχεδιάσαμε προσεκτικά το έργο λαμβάνοντας τον ανθρώπινο μεταβολισμό υπόψη.

Σε τελική ανάλυση ελπίζω πως η ταινία θα παροτρύνει τους θεατές να χαλαρώσουν τους ρυθμούς τους και να κάνουν τον κόσμο καινούριο για τον εαυτό τους σε κάποιο βαθμό.»

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας Zoom ενώ θα υπάρξει ταυτόχρονη αναμετάδοση στην αντίστοιχη εκδήλωση στο Facebook (https://www.facebook.com/events/233406117871092/).

Για την συμμετοχή σας στη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί μετά την προβολή συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ: https://forms.gle/GxqmM6gc4AMvh2jEA

* Η συμμετοχή σας στην πλατφόρμα είναι δωρεάν

** Η ταινία έχει ελληνικούς υπότιτλους

*** Κατά τη διάρκεια της προβολής συνιστούμε τη χρήση ακουστικών ή καλού ηχητικού συστήματος

Check Also

Εκπαιδευτικά προγράμματα απο τη ThessPro

Δύο νέα eξ αποστάσεως εκπαιδευτικά προγράμματα της ThessPro. Ήχος και θόρυβος για μαθητές γυμνασίου και Ενεργητική ακρόαση και αντιμετώπιση θορύβου στις αίθυσες διδασκαλίας για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.