Όταν η πληροφορία δεν μεταδίδεται, παύει να είναι πληροφορία. είχε πει ο κ. Παύλος Σαπουντζής στην 1η ημερίδα σπουδών ήχου και η προσωπική πληροφόρηση συνιστάται αντί του σπασμένου τηλεφώνου, της μισής πληροφορίας και της παραπληροφόρησης … συμπληρώνει ο υπογράφων.
Η ποιότητα του παρεχόμενου πολιτισμού, σε μία αναπτυσσόμενη ολοένα τουριστικά χώρα, οδηγείται στη δυσφήμιση, ενώ η απαξίωση του επαγγέλματος γίνεται ακόμη μεγαλύτερη.
Από τη μία τα σχόλια των ξένων τεχνικών/ παραγωγών όταν αναφέρονται στην Ελλάδα… Ωραία εικόνα. Όσοι τα διαβάζετε, γνωρίζετε πολύ καλά την ειρωνεία και το χλευασμό. Από την άλλη έχουμε τους νέους τεχνικούς που φαντάζονται ότι μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια από αυτό το επάγγελμα και κανείς δε τους λέει την αλήθεια ότι είναι δηλαδή δουλειά για το χαρτζιλίκι.
Ο μέσος όρος των αποδοχών ενός τεχνικού – ηχολήπτη δε ξεπερνάει τις 5.000 € ετησίως
Οι εταιρίες κάνουν ότι δεν ξέρουν και οι τεχνικοί κάνουν ότι δεν βλέπουν.
Ωραία κολεγιά! ” Ας βολευτώ εγώ τώρα και βλέπουμε… “. Αυτή είναι η συνήθης πρακτική των τεχνικών. Μήπως δεν γνωρίζουν ότι οι συνάδελφοί τους είναι ανασφάλιστοι; Κάνουν ότι δε βλέπουν όμως. Οι έμπειροι γνωρίζουν από κανόνες ασφαλείας. Παρακινούν τους νεώτερους στην εκπαίδευση;
Ας σταματήσει επιτέλους αυτό το παιχνίδι γιατί είναι επικίνδυνο και βλάπτει σοβαρά την υγεία.
Η διαρκής μετατόπιση ευθυνών δεν ωφελεί. Οδηγεί σε ολοένα και πιο επικίνδυνες καταστάσεις. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται τα τελευταία χρόνια καθώς ολοένα αυξάνονται τα ατυχήματα στους εργασιακούς χώρους.
Όλα πρόχειρα ….. Εταιρίες δίχως τεχνική κατάρτιση ξεφυτρώνουν σα μανιτάρια, δίχως να γνωρίζουν από κανόνες ασφαλείας, με απασχολούμενους την κουμπάρα τον μπατζανάκη άντε και κάνα τεχνικό.
Έναν τεχνικό όμως που πρέπει να γνωρίζει τα πάντα και να αμείβεται σα μπατζανάκης, αρκετές φορές ανασφάλιστος και με εργασία από 11 έως 20 ώρες συνολικά.
Ο πόλεμος της φτήνιας και της απαξίωσης των τεχνικών από τις εταιρίες, οδηγεί στη πρόκληση όλων αυτών των ατυχημάτων. Ανειδίκευτο προσωπικό που γυρεύει μια θέση στον ήλιο, πέφτει θύμα εκμετάλλευσης από τους εργοδότες, με καταπατημένα (με το καλημέρα) τα εργασιακά του δικαιώματα για 70 φράγκα ενώ η κοστολόγηση είναι υπερδιπλάσια, δίχως μέσα ατομικής προστασίας τα οποία είναι υποχρεωμένος ο εργοδότης να παρέχει, δίχως τεχνικό ασφάλειας, δίχως εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου…. δίχως ξεκούραση, δίχως δίχως δίχως
Γιούρια…… και οποίον πάρει ο χάρος
Οι εταιρίες μπορούν άραγε να λειτουργήσουν δίχως τεχνικούς.
Όχι λόγια. ΕΡΓΑ!
Η ώρα να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογούν παλιοί και νέοι τεχνικοί είναι επιτακτική, αφού οι εταιρίες προτάσσουν τον διαρκή πόλεμο του ” φτηνού ” και του ακόμη ” φτηνότερου ” εργαζόμενου.
Οι παλαίμαχοι πρέπει να υποστηρίξουν τη κατάσταση, κάτι που δεν έκαναν όλα τα προηγούμενα χρόνια και είναι δική τους ευθύνη η κατάσταση που επικρατεί σήμερα. Να σκύψουν το κεφάλι και να βοηθήσουν έμπρακτα. Χωρίς φανφάρες και πολιτικοοικονομικές αναλύσεις. Η κριτική του τύπου “αυτοί που είναι στο σωματείο ξέρουμε τι είναι” είναι φτηνή.
Αφού δε σας κάνουν τούτοι, ελάτε να τους αλλάξετε εσείς που κάνετε κριτική δίχως να προσφέρετε τίποτα περισσότερο από κουτσομπολιό, διχόνοια και άρνηση.
Οι νέοι χρειάζονται υποστήριξη. Οι παλαιότεροι με την στάση τους έως τώρα απέδειξαν ότι ευθύνονται για την απαξίωση του επαγγέλματος. Μεγάλοι Ηχολήπτες …!!! Οι φωτιστές τουλάχιστον έμαθαν να φυλάγονται καλύτερα ….
Πόσα ατυχήματα συμβαίνουν στο χώρο μας κάθε χρόνο τα οποία δεν καταγράφονται. Μυοσκελετικά, τραυματισμοί, τροχαία.
Πόσο καιρό ακόμη θα παίζουμε με τη τύχη;
Πέρσι η Αμοργός (2018): Ατύχημα σε συναυλία. Τραυματισμός μουσικών.
Τα R.I.P αρχίσανε στην Ηγουμενίτσα με τον θάνατο του συναδέλφου φωτιστή με αποκορύφωμα πέρσι τον θάνατο από ηλεκτροπληξία του Τάσου Λευκαδίτη 31 ετών, Ηχολήπτη,το Σάββατο 21 Ιουλίου 2018.
https://www.iforinterview.com/ergatiko-distixima-sti-zakintho/
Υποχρέωση όλων μας είναι η αποκατάσταση της αδικίας και να λειτουργούν όπως πρέπει και όχι όπως νομίζουν ή εξυπηρετεί.
Όλοι στο παρελθόν κάναμε λάθη. Το θέμα είναι αν τα αναγνωρίζουμε ή τα παραβλέπουμε. Τι μάθαμε εμείς οι παλιοί μέσα από τα λάθη μας; Τι θα πρέπει να αποφεύγουν οι νεώτεροι.
Το σωματείο χρειάζεται την ενεργή υποστήριξη όλων και κυρίως εκείνων που μπορούν να διαθέτουν λίγο από τον ελεύθερο χρόνο τους.
Όσοι σιωπούν είναι συνένοχοι, γιατί γνωρίζουν τι συμβαίνει. Μέχρι να συμβεί το κακό που νομίζουν ότι απέχει από το μαγαζί τους. Το μαγαζί που στηρίζουν οι τεχνικοί με όρους δουλεμπορίου και εκμετάλλευσης για να βγαίνουν χαμηλά τα κοστολόγια χωρίς κανέναν σεβασμό στην αξιοπρέπεια του εργαζομένου.
Τι αξίζεις ως εργαζόμενος αναρωτήθηκες;
Αν όχι έλα να ακούσεις από πρώτο χέρι πόσο υποτιμάς το επάγγελμα που καλείσαι να ζήσης απ’ αυτό με αξιοπρέπεια.
Θεσσαλονίκη 18/6/2019 στον πολυχώρο WE στις 6:00 μ.μ
Μιχάλης Σπανός