Τα πέντε πράγματα που κάθε ηχολήπτης πρέπει να ξέρει! (μέρος 2ο)

Τα πέντε πράγματα που κάθε ηχολήπτης πρέπει να ξέρει!
Του Αlex Milne
Πηγή: rfvenue.com
Ελεύθερη απόδοση στα Ελληνικά : StayingAlive translation team

 

2. Να γνωρίζει το νόμο του Ohm

 

Όλα τα συστήματα ήχου σχετίζονται άμεσα με την ηλεκτρομηχανική. Ο ηλεκτρισμός είναι ένα περίπλοκο θέμα, αλλά ένας από τους βασικούς του κανόνες δεν είναι καθόλου περίπλοκος: ο νόμος του Ωμ.
Για να κατανοήσουμε το νόμο του Ωμ πρέπει να γνωρίζουμε τρεις έννοιες: την τάση, το ρεύμα και την αντίσταση.

 

 

 Η τάση (Voltage) είναι το μέτρο της εν δυνάμει ηλεκτρικής ενέργειας.
Η τάση  κινεί τα ηλεκτρόνια  για να μετακινηθούν στην επιφάνειες του αγωγού, αλλά δεν περιγράφει την ίδια την κίνηση- μόνο τη δυνατότητα κίνησης ή αλλιώς «πίεση» αν συγκρίνουμε με την παροχή νερού σε σωλήνα. Η μονάδα μέτρησης της τάσης είναι τα volt.

 

 

Το ρεύμα (Current) είναι ο αριθμός των ηλεκτρονίων που κινούνται μέσα στον αγωγό σε μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Είναι το μέτρο της ηλεκτρικής ροής. Μονάδα μέτρησης τους ρεύματος είναι το αμπέρ (ampere).

 

 

Η αντίσταση (Resistance) περιγράφει την πιθανότητα ενός υλικού να προσφέρει ένα ελεύθερο ηλεκτρόνιο στο γείτονά του. Τα ηλεκτρόνια μέσα στον αγωγό κινούνται μεταπηδώντας από τη μία τροχιά ηλεκτρονίου ενός στοιχείου ή μίας χημικής ένωσης σε μία άλλη. Η αντίσταση μετριέται σε Ωμ (ohm).

 

 

 

Ο νόμος του Ωμ υποδηλώνει ότι το ρεύμα είναι ευθέως ανάλογο με την τάση, όταν η αντίσταση είναι σταθερή.

 

 

Ρεύμα= τάση/ αντίσταση

 

Αν έχετε κατανοήσει αυτόν τον τύπο, μπορείτε εύκολα να μετρήσετε την τάση, το ρεύμα και την αντίσταση, εάν σας δίνονται τα άλλα δύο. Ακόμα μπορείτε να κατανοήσετε τα βασικά κυκλώματα και πολλούς τύπους απλών ηλεκτρικών συσκευών.

 

Για παράδειγμα, εάν ένα καλώδιο με αντίσταση 3 Ωμ δημιουργεί κύκλωμα μεταξύ του αρνητικού και θετικού πόλου μίας μπαταρίας  DC  των 9 volt, τότε έχουμε τις τιμές της τάσης και της αντίστασης και μπορούμε να βρούμε το ρεύμα. Σε αυτή την περίπτωση το ρεύμα ισούται με 9/3 ή 3 αμπέρ.  Αν αυξήσουμε την τάση στο 100% , τότε θα αυξηθεί και το ρεύμα αναλόγως. Το ρεύμα θα είναι 6 αμπέρ εάν διαιρέσουμε τα 18 volt δια 3 Ωμ.

 

Ένα ακόμη παράδειγμα είναι, πως η λάμπα led ανάβει με μία 9v μπαταρία.

 

 

 

 

Ένα καλό βίντεο από το 1945 (Αγγλικά) που εξηγεί τις βασικές αρχές του ηλεκτρισμού μπορείτε να δείτε εδώ.