Τα πέντε πράγματα που κάθε ηχολήπτης πρέπει να ξέρει!
Του Αlex Milne
Πηγή: rfvenue.com
Ελεύθερη απόδοση στα Ελληνικά : StayingAlive translation team
3. Πως να χρησιμοποιείτε ένα πολύμετρο.
Τώρα που γνωρίζουμε τα πάντα γύρω από τον νόμο του Ohm,βάζω στοίχημα ότι θα ευχόσασταν να υπήρχαν και μαγικές συσκευές που θα σας έδειχναν το ρεύμα σε μία μπαταρία η κάποια πηγή ενέργειας,το ρεύμα σε ένα κύκλωμα ή την αντίσταση ενός καλωδίου.
Υπάρχει μιά συσκευή και ονομάζεται πολύμετρο
Οδηγίες βήμα-βήμα για το πως χρησιμοποιείται ένα πολύμετρο είναι πολύ λεπτομερείς για το δημοσίευμα. Αλλά με την κατανόηση του νόμου του Ohm και με τις οδηγίες χρήσεως του μετρητικού σας θα είσαστε έτοιμοι σε μερικά λεπτά. Επίσης υπάρχει στο διαδίκτυο πληθώρα δημοσιεύσεων και μαθημάτων χρήσης του πολυμέτρου.
Στην αναζήτηση της Google έχει αρκετά βίντεο για να επιλέξετε
Τα πολύμετρα δεν είναι μόνο για τους επιδιορθωτές (Ηλεκτρονικούς) και τους μηχανικούς Το πολύμετρο είναι ένα ουσιώδες εργαλείο για να λύνει προβλήματα με καλώδια.
Όπως ειπώθηκε και το ακούσαμε από τα χείλη των καλύτερων ηχοληπτών monitor σε αυτό το δημοσίευμα , τα κακής ποιότητας καλώδια είναι ο συνήθης ύποπτος και τις περισσότερες φορές ο ένοχος στα προβλήματα των σημάτων. Πολλές φορές η ζημιά στα καλώδια είναι αόρατη. Τα καλώδια μπορεί να είναι λειτουργικά, αλλά όχι στο peak της απόδοσης τους (peak performance) .
Ένας τρόπος να μετρηθεί ένα καλώδιο είναι να μετρήσουμε την αντίστασή του.Ο γρήγορος τρόπος να διαγνωστεί ένα άστοχο καλώδιο (που δημιουργεί ένα μικρό κύκλωμα) δίχως ορατά σημάδια αλλοίωσης ή φθοράς, είναι να χρησιμοποιήσουμε τη συνεχόμενη λειτουργία του πολυμέτρου, την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε στο ακόλουθο βίντεο .
Σε αυτή τη περίπτωση, το Ohm-όμετρο (μία από τις πολλές λειτουργίες του πολυμέτρου) δε θα αποκαλύψει το μικρό κύκλωμα, γιατί δεν το “βλέπει”. Στη προκειμένη περίπτωση χρησιμοποιούμε είτε παλμογράφ, είτε Spectrum Analyzer. Αντ’αυτού ,χρησιμοποιήσαμε το πολύμετρο γιά να καταδείξουμε πόσο εύθραυστο είναι ένα ομοαξονικό καλώδιο ( η ένδειξη του πολυμέτρου παραμένει πάντα χρήσιμη ).
4. Η δομή του Gain (Gain structure)
Με τον όρο gain structure περιγράφεται η διαχείριση των τάσεων μεταξύ των σταδίων του σήματος για τη μεγιστοποίηση της αναλογίας σήματος προς θόρυβο (S/N ratio) για την αποφυγή υπερφόρτωσης του ήχου, παραμορφώσεων και θορύβου.
Η ρύθμιση των επιπέδων σε κάθε συσκευή ήχου στην αλυσίδα σήματος αλλάζει την τάση που εξέρχεται στην επόμενη συσκευή. Τα επίπεδα πρέπει να τα διαχειριζόμαστε προσεκτικά, επειδή μπορούν να αναστατώσουν την ηλεκτρική ισορροπία στο όλο σύστημα. Στο πεντάλεπτο βίντεο της Synaudcon μπορείτε να παρακολουθήσετε τι είναι το gain structure (δομή του σήματος) και πώς μπορείτε να το πετύχετε SynAudCon: Gain Structure
Η ενότητα του gain διασφαλίζει ότι η ίδια εξερχόμενη τάση διατηρείται μεταξύ κάθε ενδιάμεσου βήματος του μικροφώνου και του ηχείου. Στις φιξ αλυσίδες σήματος που χρησιμοποιούν απλή ηχητική διαμόρφωση, είναι απαραίτητη η ενότητα του gain.
Αλλά όταν χρησιμοποιούνται μικρόφωνα στα οποία η συχνότητα ρυθμίζεται ασύρματα, η ενότητα του gain δεν είναι τόσο σημαντική στο ασύρματο τμήμα της διαδρομής. Στην πραγματικότητα, ισχυριζόμαστε ότι είναι υπερβολικό να συζητάμε για το unity gain μεταξύ της εξόδου του πομπού και της εισόδου του δέκτη. Αυτό υποστηρίζεται και στο βίντεο της RF Venue , που σχετίζεται με το προηγούμενο της Synaudcon για το gain structure.
**unity gain (ενότητα gain) : απόδοση του όρου, που ουσιαστικά ερμηνεύεται ως η ίδια ποσότητα ρεύματος και αντίστασης ( 0 dB ) τόσο στην είσοδο όσο και στην έξοδο .
5. Τυλίξτε σωστά τα καλώδια σας
Λόγω έλλειψης μέσων και γιά να κλείσει το θέμα προσωρινά ,σας παραθέτω το αγγλικό βίντεο και επιφυλάσσομαι για ένα πιο πλήρες άρθρο που θα συμπεριλαμβάνει το τύλιγμα καλωδίων -ακουστικών καθώς και ένα DIY για χειροποίητες δέστρες καλωδίων.
Πολλοί τύποι οπτικοακουστικών καλωδίων περιέχουν συστραμμένα καλώδια στο χώρο που τα αποθηκεύουμε. Αυτό δημιουργεί ένα φυσικό πηνίο που μπορεί εύκολα να διαταραχθεί από το ακατάλληλο τύλιγμα.
Τα σύρματα μπλέκονται μέσα στο θηκάρι και το φυσικός πηνίο καταστρέφεται, μειώνοντας τη διάρκεια ζωής του καλωδίου. Άλλοι τύποι καλωδίων, όπως το ομοαξονικό καλώδιο, δεν έχουν φυσικό πηνίο. Εξακολουθούν να επωφελούνται από τον σωστό χειρισμό, ο οποίος αποφεύγει τους κόμπους, τα μπερδέματα και τους θρυμματισμένους μονωτήρες.
Ο σωστός τρόπος “σπείρωσης” (τυλίγματος) ένός καλώδιου είναι με τη χρήση της μεθόδου “over-under”, η οποία δείχνεται καλύτερα από ότι να εξηγηθεί. Αυτό το βίντεο από το London School of Sound δείχνει πώς να τυλίγουμε τα καλώδια.