Τα πέντε πράγματα που κάθε ηχολήπτης πρέπει να ξέρει! (μέρος 4ο)

Τα πέντε πράγματα που κάθε ηχολήπτης πρέπει να ξέρει!
Του Αlex Milne
Πηγή: rfvenue.com
Ελεύθερη απόδοση στα Ελληνικά : StayingAlive translation team

 

4. Η δομή του Gain (Gain structure)

 

 

Με τον όρο gain structure περιγράφεται η διαχείριση των τάσεων μεταξύ των σταδίων του σήματος για τη μεγιστοποίηση της αναλογίας σήματος προς θόρυβο (S/N ratio) για την αποφυγή υπερφόρτωσης του ήχου, παραμορφώσεων και θορύβου.

 

 

Η ρύθμιση των επιπέδων σε κάθε συσκευή ήχου στην αλυσίδα σήματος αλλάζει την τάση που εξέρχεται στην επόμενη συσκευή. Τα επίπεδα πρέπει να τα διαχειριζόμαστε προσεκτικά, επειδή μπορούν να αναστατώσουν την ηλεκτρική ισορροπία στο όλο σύστημα. Στο πεντάλεπτο βίντεο της Synaudcon μπορείτε να παρακολουθήσετε τι είναι το gain structure (δομή του σήματος) και πώς μπορείτε να το πετύχετε  SynAudCon: Gain Structure

 

 

Η ενότητα του gain διασφαλίζει ότι η ίδια εξερχόμενη τάση διατηρείται μεταξύ κάθε ενδιάμεσου βήματος του μικροφώνου και του ηχείου. Στις φιξ αλυσίδες σήματος που χρησιμοποιούν απλή ηχητική διαμόρφωση, είναι απαραίτητη η ενότητα του gain.

 

Αλλά όταν χρησιμοποιούνται μικρόφωνα στα οποία η συχνότητα ρυθμίζεται ασύρματα, η ενότητα του gain δεν είναι τόσο σημαντική στο ασύρματο τμήμα της διαδρομής. Στην πραγματικότητα, ισχυριζόμαστε ότι είναι υπερβολικό να συζητάμε για το unity gain μεταξύ της εξόδου του πομπού και της εισόδου του δέκτη. Αυτό υποστηρίζεται και στο βίντεο της RF Venue , που σχετίζεται με το προηγούμενο της Synaudcon για το gain structure.

 

**unity gain (ενότητα gain) : απόδοση του όρου, που ουσιαστικά ερμηνεύεται ως η  ίδια ποσότητα ρεύματος και αντίστασης ( 0 dB ) τόσο στην είσοδο όσο και στην έξοδο .