Του Αlex Milne
Πηγή: rfvenue.com
Ελεύθερη απόδοση στα Ελληνικά : StayingAlive translation team
1. Να γνωρίζει πως να φτιάχνει καλώδια
Πολλά καλώδια ήχου ακολουθούν το βασικό μοτίβο: θετικό, αρνητικό και γείωση.
Εάν ξέρεις πώς να ξεγυμνώνεις ένα καλώδιο και να κάνεις μία σύνδεση με ένα γυμνό σύρμα, μπορείς να φτιάξεις καλώδια στο μήκος που θέλεις και να ξαναχρησιμοποιήσεις μεγάλες ποσότητες κατεστραμμένου καλωδίου- πράγμα ιδιαίτερα χρήσιμο.
Παρόλο που η διαδικασία συγκόλλησης ενός βύσματος ποικίλει, τις περισσότερες φορές αυτό που χρειάζεσαι για να φτιάξεις καλώδια τύπου XLR, ¼” και 3.5mm είναι
Ένας σταθμός συγκόλλησης, κοφτάκι και το τρίτο χέρι .
Θα χρειαστείτε και καλάϊ .Γιά τα audio καλώδια χρησιμοποιούμε καλάϊ με 2% περιεκτικότητα σε ασήμι.
Για καλύτερα αποτελέσματα και για να μην προκαλέσετε φθορά στον εξοπλισμό, κάντε μία μικρή αναζήτηση για το σχέδιο κατασκευής και σύνδεσης κάθε τύπου καλωδίου και βύσματος και
χρησιμοποιείστε ειδικούς απογυμνωτές καλωδίων και εργαλεία όταν δουλεύετε με συνηθισμένα ή χύμα καλώδια.
Για αναλυτικές οδηγίες μπορείτε να δείτε το σχετικό άρθρο του Suffolk County Community College. Επίσης, το Smith College έχει μία πλούσια συλλογή υλικού σχετικού με το θέμα.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσετε όταν φτιάχνετε καλώδια RF, όπως τα BNC και Ν σε 50 ohm ομοαξονικό καλώδιο. Πρέπει να έχουν σωστό τελείωμα και αντίσταση που να ταιριάζει για να αποφευχθεί η απώλεια σήματος ή ραδιο- αντανακλάσεις, που δεν τις αντιμετωπίζουμε όταν έχουμε καλώδια ήχου. Το καλύτερο για αυτά τα καλώδια είναι να ελέγχετε στο τέλος με κάποιον αναλυτή δικτύου για να δείτε τη σύνδεση στο εύρος των συχνοτήτων. Ένα βασικό οδηγό για αυτό το είδος καλωδίων μπορείτε να δείτε εδώ, με την άδεια του Del Mar College.
Tip: Tι κάνουμε με ένα καλώδιο (π.χ. 5/10 μέτρων) που έχει κοπεί σε κάποιο σημείο που δεν φαίνεται.
Το κόβουμε στη μέση και μετράμε με πολύμετρο .Ένα από τα δύο κομάτια είναι καλό και μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί.
2. Να γνωρίζει το νόμο του Ohm
Όλα τα συστήματα ήχου σχετίζονται άμεσα με την ηλεκτρομηχανική. Ο ηλεκτρισμός είναι ένα περίπλοκο θέμα, αλλά ένας από τους βασικούς του κανόνες δεν είναι καθόλου περίπλοκος: ο νόμος του Ωμ.
Για να κατανοήσουμε το νόμο του Ωμ πρέπει να γνωρίζουμε τρεις έννοιες: την τάση, το ρεύμα και την αντίσταση.
Η τάση (Voltage) είναι το μέτρο της εν δυνάμει ηλεκτρικής ενέργειας.
Η τάση κινεί τα ηλεκτρόνια για να μετακινηθούν στην επιφάνειες του αγωγού, αλλά δεν περιγράφει την ίδια την κίνηση- μόνο τη δυνατότητα κίνησης ή αλλιώς «πίεση» αν συγκρίνουμε με την παροχή νερού σε σωλήνα. Η μονάδα μέτρησης της τάσης είναι τα volt.
Το ρεύμα (Current) είναι ο αριθμός των ηλεκτρονίων που κινούνται μέσα στον αγωγό σε μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Είναι το μέτρο της ηλεκτρικής ροής. Μονάδα μέτρησης τους ρεύματος είναι το αμπέρ (ampere).
Η αντίσταση (Resistance) περιγράφει την πιθανότητα ενός υλικού να προσφέρει ένα ελεύθερο ηλεκτρόνιο στο γείτονά του. Τα ηλεκτρόνια μέσα στον αγωγό κινούνται μεταπηδώντας από τη μία τροχιά ηλεκτρονίου ενός στοιχείου ή μίας χημικής ένωσης σε μία άλλη. Η αντίσταση μετριέται σε Ωμ (ohm).
Ο νόμος του Ωμ υποδηλώνει ότι το ρεύμα είναι ευθέως ανάλογο με την τάση, όταν η αντίσταση είναι σταθερή.
Ρεύμα= τάση/ αντίσταση
Αν έχετε κατανοήσει αυτόν τον τύπο, μπορείτε εύκολα να μετρήσετε την τάση, το ρεύμα και την αντίσταση, εάν σας δίνονται τα άλλα δύο. Ακόμα μπορείτε να κατανοήσετε τα βασικά κυκλώματα και πολλούς τύπους απλών ηλεκτρικών συσκευών.
Για παράδειγμα, εάν ένα καλώδιο με αντίσταση 3 Ωμ δημιουργεί κύκλωμα μεταξύ του αρνητικού και θετικού πόλου μίας μπαταρίας DC των 9 volt, τότε έχουμε τις τιμές της τάσης και της αντίστασης και μπορούμε να βρούμε το ρεύμα. Σε αυτή την περίπτωση το ρεύμα ισούται με 9/3 ή 3 αμπέρ. Αν αυξήσουμε την τάση στο 100% , τότε θα αυξηθεί και το ρεύμα αναλόγως. Το ρεύμα θα είναι 6 αμπέρ εάν διαιρέσουμε τα 18 volt δια 3 Ωμ.
Ένα ακόμη παράδειγμα είναι, πως η λάμπα led ανάβει με μία 9v μπαταρία.
Ένα καλό βίντεο από το 1945 (Αγγλικά) που εξηγεί τις βασικές αρχές του ηλεκτρισμού μπορείτε να δείτε εδώ.
Η συνέχεια του άρθρου εδώ