Home / Posts / Φωτιστές και Ειδικότητες

Φωτιστές και Ειδικότητες

Με χαρά μου πληροφορήθηκα σήμερα την ύπαρξη  ενός blog για φωτιστές. Ο Άκης Θωμάς είναι συνάδελφος από τα παλιά. Διαπίστωσα ότι έχει αφιερώσει αρκετές ώρες – μέρες για να καταγράψει αυτές τις πληροφορίες -αρκετά σημαντικές οι οποίες βρίσκονται  στη διάθεση του όποιου ενδιαφερόμενου, με διάφορες επιμορφωτικές πληροφορίες. Ξεκινάμε λοιπόν αυτό το αφιέρωμα στο φωτισμό μιάς και έψαχνα αρκετό καιρό για υλικό. Εδώ  δημοσιεύουμε ένα μέρος του άρθρου. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε το ιστολόγιο του Άκη .

Φωτισμός και Καλλιτέχνες

Ειδικότητες Φωτισμού  

Αγαπητοί συνάδελφοι σε αυτο το post θα ασχοληθούμε με το ποιες είναι οι ειδικότητες στην τέχνη του φωτισμού-φωτιστές

Θα ήθελα πρώτα βέβαια να σας ξεκαθαρίσω, ότι, ο,τι γράφω, δεν ισχύει στην χώρα μας (Ελλάδα) όπως και σε αρκετά μέρη του κόσμου,πλην της Αμερικής, Αγγλίας, Γαλλίας, Ιταλίας και μερικών ακόμα τέτοιου μεγέθους κρατών, όπου και σε αυτά (κράτη) όμως που ανέφερα, δεν ισχύει πάντα αυτο που γράφω.
παρά μόνον σε πολύ!! μεγάλες  δουλειές, που θέλουν να έχουν το “απόλυτο” αποτέλεσμα και φυσικά τα budget είναι πολύ μεγάλα!!

Οι ειδικότητες εν ολίγοις στον φωτισμό-φωτιστές είναι οι εξής 8

1η. Light Designer’s (Σχεδιαστες φωτισμου)
2η. Lighting Programer’s (Προγραμματιστες Φωτισμου (κονσολες-Pc) )
3η. Lighting Operator’s  (Χειριστες Κονσολας-Pc-follow spot)
4η. Architect’s (Αρχιτεκτονες)
5η. Light engeneer (ΜηχανικοιΤεχνικοι φωτισμου)
6η. Ringer’s (Αναρριχητες)
7η. Electricien’s (Ηλεκτρολογοι)
8η. Visualiser’s (Προβολες-video-Led wall κλπ,κλπ)

Πριν αναλύσουμε τι κάνει η κάθε μια ειδικότητα, θα ήθελα να σας πω, οι το καλύτερο και μεγαλύτερο παράδειγμα σε αυτο που λέμε, είναι η εταιρεία Stufish του Αρχιτέκτονα Μηχανικού-σχεδιαστή stage Mark Fisher
Και αναφέρω αυτήν την εταιρεία διότι είναι από τις λίγες στον κόσμο που έχει και λειτουργεί με αυτές τις ειδικότητες.
Γι”αυτούς που ίσως δεν γνωρίζουν την εν λόγω εταιρεία θα πω ότι ο Mark Fisher κάποια από τα event που έχει σχεδιάσει-κατασκευάσει (καθότι σχεδιαστής-αρχιτέκτων) είναι το Wall στο Βερολίνο το 1980, το μοναδικό P.U.L.S.E των Pink Floyd το 1994, το steel Wheel των Rolling Stones, το 360 των U2 το 2009, τους χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες στο Turin το 2006 και  τους Ολυμπιακούς αγώνες στο Πεκίνο το 2008, θα μπορούσα να γράψω και άλλα μεγάλα ονόματα και event που έχει σχεδιάσει ο παραπάνω κύριος άλλα θα θέλαμε πολλές σελίδες, όποτε φτάνει μέχρι εδώ, για να πάρουν μια γεύση όσοι δεν  ξέρανε περί τίνος πρόκειται.

Για έμενα προσωπικά οι μεγαλύτεροι-καλύτεροι σχεδιαστές φωτισμού-Light designers είναι οι  Mark Birckman & Patrick Woodroffe όπου ο δεύτερος είναι και ο άμεσος συνεργάτης με τον παραπάνω Mark Fisher  στις περισσότερες απο τις “δουλείες” που έχω αναφέρει, ο Woodroffe σχεδιάζει και ο Fisher υλοποιεί……

Είχα την τύχη και την τιμή να συμμετέχω σε ένα περίπου τέτοιου μεγάλου μεγέθους project στην χώρα μας το 1996, στο Παναθηναϊκό Στάδιο (Καλλιμάρμαρο)
όπου παραδώσαμε την Ολυμπιακή φλόγα στην Ατλάντα των ΗΠΑ, κλείνοντας τότε 100 χρόνια σύγχρονων Ολυμπιακών αγώνων από το 1896 που έγιναν οι πρώτοι Ολυμπιακoί αγώνες στο ίδιο Στάδιο.
Είχα συνεργαστεί ως Lighting operator (χειριστής) και Lighting engeneer (Τεχνικός εγκαταστάτης)
Τότε λοιπόν, υπήρχαν ολες οι ειδικότητες φωτισμού και όντως η κάθε μια (ειδικότητα) έκανε την δουλειά της ξεχωριστά και σε συνεργασία με τις υπόλοιπες και είχαμε ένα τέλειο αποτέλεσμα!! για εκείνη την εποχή.
Αυτό  είχε σαν αποτέλεσμα τα θερμά συγχαρητήρια των Αμερικάνων, (Hillary Clinton) του Προέδρου της Δημοκρατίας, της επιτροπής Ολυμπιακών αγώνων, της εταιρείας φωτισμού Martin (καθότι ολα τα ρομποτικά ηταν της Martin) της ΕΡΤ που ήταν και ο Οργανωτής του όλου γεγονότος, της Panou Audio Visual (αντιπρόσωπος της Martin τότε στην Ελλάδα) και πολλών άλλων εταιρειών η ανθρώπων που είχαν συμμετάσχει η εμπλακεί στο όλο γεγονός……..Διαβάστε αναλυτικά τις περιγραφές στο blog,  Φωτισμός και Καλλιτέχνες

Check Also

Μέρα Πολιτιστικής Δράσης και Αντίδρασης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος Κώστας Κεχαγιόγλου, (Π.Ο.Θ.Α.),Κώστας Σκόνδρας (Ένωση Τραγουδιστών Ελλάδας),Δημήτρης Αντωνιάδης (Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών),Βασίλης Παρασκευόπουλος (Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος) ,Πάνος Παπαδημητρίου (Ένωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου Τηλεόρασης),Τάσος Μπότσιος (Σωματείο Τεχνικών Απασχολούμενων σε Ζωντανές Οπτικοακουστικές Εκδηλώσεις), Δημήτρης Σφίγγος (Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος),Κωνσταντίνος Αλευράς (Σωματείο Εργαζομένων στο χώρο του Χορού) και ως εκπρόσωποι των εργαζομένων παρεμβάσεις γίνανε από τον Γιάννη Καραμήτρο και τον Δημήτρη Ζερβουδάκη.

Creative Commons License https://stayingalive.gr is licensed by Stayingalive.gr under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 United States License.
Αρέσει σε %d bloggers: