Ανοιχτή συζήτηση από τη ThessPro ” Η επόμενη μέρα στις συναυλίες μέρος ΙΙ “

Την προηγούμενη Δευτέρα 27/4  η ThessPro Κοιν.σ.επ  ξεκίνησε μία συζήτηση  για την επόμενη μέρα των συναυλιών για τους εργαζόμενους στο ζωντανό θέαμα.

Η πρωτοβουλία είχε ανταπόκριση καθώς συμμετείχαν περισσότεροι από 50 τεχνικοί  και εκπρόσωποι σωματείων σε μία πρώτη συζήτηση που η διάρκεια της ξεπέρασε τις 3 ώρες της οποίας το ραντεβού ανανεώθηκε για την Δευτέρα  4 Μαΐου 2020 στις 7.30 μ.μ.

Οι άξονες της συζήτησης θα κινηθούν γύρω από τα εργασιακά, τους κωδικούς ασφάλισης,  το  μπλοκάκι, τις συμβάσεις,  θέματα ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων και το αν και με ποιο τρόπο μπορούμε να αντιδράσουμε, ερωτήματα θα μας απαντήσουν εκπρόσωποι των σωματείων.

Ενδεικτικά  αναφέρω κάποια στοιχεία από τη συζήτηση:

«Σε ένα ήδη κακά διαμορφωμένο εργασιακό περιβάλλον με την ανασφάλιστη εργασία να κυριαρχεί, την μη ύπαρξη κωδικών επαγγέλματος στον Ε.Φ.Κ.Α, την εκμετάλλευση με απλήρωτες υπερωρίες μέχρι εξάντλησης, τα ανύπαρκτα μέσα ατομικής προστασίας , τα θέματα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων ήρθε να προστεθεί και η απαξίωση από την πολιτεία αφαιρώντας την ειδικότητά μας από τους δικαιούχους του επιδόματος.

Διεκδίκηση

Την ώρα που αυτά τα θέματα θα έπρεπε να είναι λυμένα και να βρίσκονται σε στάδιο διεκδίκησης επανέρχονται στο προσκήνιο και τίθενται προς συζήτηση, για να μας υπενθυμίσουν ότι είμαστε αόρατοι και θα συνεχίσουμε να είμαστε όσο δεν αποτυπώνεται στο συλλογικό μας ασυνείδητο η έννοια της αλληλεγγύης και της συναδελφικότητας.» Μαρία Κ.

Εξωτερικό

«Δυσοίωνα τα πράγματα και στην Ιρλανδία για τα συνέδρια όπου φαίνεται ότι όλη η δουλειά περνάει στο internet και οι διαδικτυακές πλατφόρμες φαίνεται να παίρνουν τη δουλειά των εταιριών, με μία μετάθεση των προγραμματισμένων εκδηλώσεων να μετατίθενται για τον Νοέμβριο.

Οι αίθουσες που μέχρι τώρα φιλοξενούσαν 800 άτομα θα φιλοξενούν τώρα 300 ενώ τις συναυλίες υποκαθιστούν το πλατφόρμες όπως το Netflix και Amazon Prime και φαίνεται η συναυλία να φεύγει από την περιοδεία. Έχουμε αρχίσει να έχουμε ακυρώσεις από τώρα για το 2021 ενώ έχουν ακυρωθεί συμμετοχές σε μεγάλες εκθέσεις.» Θοδωρής Ζ.

Κλείσαμε πρώτοι και θα ξεκινήσουμε τελευταίοι.

«Ακόμη και αν ξεκινήσουν εκδηλώσεις η πολιτεία πρέπει να σταθεί στο πλευρό μας. Καθημερινά χτυπάμε τη πόρτα των υπουργείων ασφάλειας, εργασίας πολιτισμού, πιέζοντας να εφαρμόσουν όσα εξήγγειλαν στη αρχή της πανδημίας.

‘Ότι δηλαδή κανείς κλάδος που πλήττεται δεν θα μείνει δίχως μέτρα προστασίας.” Για να αναδειχτεί ένα πρόβλημα χρειάζεται κινητοποίηση. Για την ώρα είμαστε περιορισμένοι στο σπίτι μας, αλλά οι πληροφορίες είναι καθημερινές και θα πρέπει να γίνουμε όλοι μας «πομποί της είδησης».

Τα σωματεία

Τα σωματεία καθημερινά δίνουν τον αγώνα τους, αλλά πρέπει να δημοσιοποιούμε με κάθε
τρόπο στον περίγυρό μας για να μπορέσουμε να ορθώσουμε λόγο και ανάστημα γιατί δε ζητάμε ελεημοσύνη, αλλά μέτρα στήριξης. Η πολιτεία μας έχει αφήσει ξεκρέμαστους, μας θεωρεί περιθωριακούς τύπους που ζούμε με το χειροκρότημα και με καλά λόγια.

Όλοι μαζί πρέπει να αναδείξουμε το πρόβλημα , συγκεντρώθηκαν υπογραφές στη διαμαρτυρία του σωματείου μουσικών, συσπειρώνονται τα σωματεία , μουσικών, ηθοποιών, χορευτών, τεχνικών και η ΠΟΘΑ έχοντας καλή επικοινωνία μεταξύ τους με καθημερινές ανακοινώσεις . Κάποια στιγμή θα σταματήσουμε να είμαστε κλεισμένοι και τότε θα πρέπει να διαμορφώσουμε γεγονότα. Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κινητικότητα.» Κ. Κεχαγιόγλου (Π.Ο.Θ.Α).

« Διαπιστώνουμε ότι είμαστε το πρώτο παρακλάδι που κόβεται αυτή τη στιγμή. Θα αλλάξουν γενικώς τα δεδομένα από εδώ και πέρα και όχι μόνο για εμάς. Η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι ένα καινούργιο δεδομένο στις ζωές μας. Αν περάσει στον κόσμο το ζήτημα της κοινωνικής αποστασιοποίησης και ο φόβος θα υπάρχει μία μεγάλη μείωση στις εκδηλώσεις.» Κώστας Κ.

Τα πρακτικά της πρώτης συζήτησης είναι διαθέσιμα για download στη σελίδα της ThessPro καθώς και πληροφορίες για τη δυνατότητα συμμετοχής στην δεύτερη μέρα της συζήτησης 

Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα της ThessPro (εδώ)

 

Check Also

Εκπαιδευτικά προγράμματα απο τη ThessPro

Δύο νέα eξ αποστάσεως εκπαιδευτικά προγράμματα της ThessPro. Ήχος και θόρυβος για μαθητές γυμνασίου και Ενεργητική ακρόαση και αντιμετώπιση θορύβου στις αίθυσες διδασκαλίας για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.