Μέρα Πολιτιστικής Δράσης και Αντίδρασης.

Πέμπτη 7 Μαΐου: Μέρα Πολιτιστικής Δράσης και Αντίδρασης.

Τα νέα της Π.Ο.Θ.Α:

Ενημέρωση από την συνάντηση με το Υπουργείο Πολιτισμού

Σαράντα μία ημέρες μετά την επιβολή lock down στην Ελλάδα λόγω της επιδημίας του κορονοϊού και ενώ ήδη, πολύ νωρίτερα, ο κόσμος του Πολιτισμού είχε αρχίσει να υποφέρει από τις συνέπειες, σήμερα, Δευτέρα 4 Μάϊου, πρώτη μέρα άρσης της καραντίνας, το υπουργείο Πολιτισμού δέχτηκε να συνομιλήσει δια του Γενικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη με όλα τα μεγάλα σωματεία του χώρου.

Στη συνάντηση πήραν μέρος

  • Κώστας Κεχαγιόγλου, (Π.Ο.Θ.Α.),
  • Κώστας Σκόνδρας (Ένωση Τραγουδιστών Ελλάδας),
  • Δημήτρης Αντωνιάδης (Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών),
  • Βασίλης Παρασκευόπουλος (Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος) ,
  • Πάνος Παπαδημητρίου (Ένωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου Τηλεόρασης),
  • Τάσος Μπότσιος (Σωματείο Τεχνικών Απασχολούμενων σε Ζωντανές Οπτικοακουστικές Εκδηλώσεις),
  • Δημήτρης Σφίγγος (Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος),
  • Κωνσταντίνος Αλευράς (Σωματείο Εργαζομένων στο χώρο του Χορού)
  • και ως εκπρόσωποι των εργαζομένων παρεμβάσεις γίνανε από τον Γιάννη Καραμήτρο και τον Δημήτρη Ζερβουδάκη.

Στην τοποθέτηση μας αναπτύξαμε το μέγεθος του προβλήματος.

Η έλλειψη ενιαίων κανόνων στα εργασιακά δηλαδή, η μη ύπαρξη συλλογικών συμβάσεων εργασίας που να καθορίζουν τους ορούς εργασίας και αμοιβής, με ταυτόχρονη υποχρεωτική επέκταση σε όλο τον κλάδο κρίνεται επιτακτική.

Η τακτοποίηση όλης της πολυπλοκότητας των εργασιακών σχέσεων καθώς και η έλλειψη κωδικών ενσήμων στις τεχνικές ειδικότητες στο ζωντανό θέαμα, δημιουργούν ένα θολό τοπίο στις εργασιακές σχέσεις με την εφευρετικότητα και την αυθαιρεσία στη σύναψη ατομικών συμβάσεων να έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Εργαζόμενοι δηλώνονται άλλοτε με διαφορετική ειδικότητα, άλλοτε με τίτλους κτήσεις, άλλοτε ως αυτοαπασχολούμενοι (μπλοκάκι), πλασματικά ωρομίσθιοι, και φυσικά παραμένει το μεγάλο πρόβλημα με τις αδήλωτη εργασία και ειδικότερα οι πρόβες.

Τώρα βρισκόμαστε μετά από 2 μήνες αναγκαστικής ανεργίας και απ’ ότι φαίνεται αυτό θα κρατήσει για πολύ καιρό ακόμα.

• Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στο Θέαμα Ακρόαμα ΔΕΝ έχει συμπεριληφθεί στο μέτρο στήριξης ειδικού σκοπού των 800€, μουσικοί, ηθοποιοί, τραγουδιστές, χορευτές, τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης, τεχνικοί ζωντανού θεάματος και ακροάματος και μια σειρά επαγγέλματα που σχετίζονται με τον χώρο.

• Εντάσσονται μόνο όσοι είχαν την τύχη να βρίσκονται σε παραγωγές που ήδη πραγματοποιούνταν, και όσοι πήραν το εποχικό επίδομα τον Οκτώβριο 2019.

• Όσοι, όμως, περίμεναν να ξεκινήσουν μία κινηματογραφική, θεατρική, μουσική παραγωγή,

• Όσοι συζητούσαν για μουσικές παραγωγές, (συναυλίες) του καλοκαιριού,

• Όσοι, δούλευαν με ολιγοήμερες συμβάσεις, πολύ συνηθισμένη πρακτική και στα θέατρα, αλλά και στο χώρο του κινηματογράφου και της τηλεόρασης,

• Εξαιρώντας από τα μέτρα τους φορείς Γενικής Κυβέρνησης, δηλαδή το σύνολο των εποπτευόμενων οργανισμών και δημοτικών πολιτιστικών επιχειρήσεων, έχει ως αποτέλεσμα να μην δικαιούνται τα μέτρα προστασίας ούτε οι συμβασιούχοι, ούτε οι ωρομίσθιοι των οργανισμών αυτών. Όπως οι μονωδοί της Λυρικής Σκηνής, οι ταξιθέτες του Μεγάρου Μουσικής, αλλά και οι ωρομίσθιοι καθηγητές σε δραματικές σχολές, σε δημοτικά ωδεία και σε σχολές χορού.

• Για πολλούς από τους εργαζομένους οι συμβάσεις αυτές αποτελούν ένα μικρό μόνο μέρος του εισοδήματός τους – καθότι γνωρίζετε ότι ο κλάδος μας χαρακτηρίζεται από την πολλαπλή εργασία. Έτσι, οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν εξαιρεθεί από το επίδομα παρότι μπορεί να βρίσκονται σε αναστολή από κάθε άλλη εργασία τους.

Ζητήσαμε να συμπεριληφθούν όσοι δεν έχουν ενταχθεί στο μέτρο στήριξης ειδικού σκοπού των 800€ έως το τέλος Απρίλη και ανανέωσή του για όλη τη διάρκεια της κρίσης. Δηλαδή καθολική εφαρμογή του επιδόματος σε όλους τους ηθοποιούς, μουσικούς, χορευτές, τραγουδιστές, τεχνικούς κινηματογράφου και τηλεόρασης, τεχνικούς ζωντανού θεάματος και ακροάματος και τους εργαζόμενους στο θέαμα – ακρόαμα ανεξάρτητα από τις εργασιακές σχέσεις (ορισμένου χρόνου, ωρομίσθιοι, εργόσημο κτλ)

Δυστυχώς στις δύο ώρες που διήρκεσε η, έντονη πολλές στιγμές, συζήτηση και, παρά την αναλυτική παρουσίαση από την Π.Ο.Θ.Α αλλά και τους εκπροσώπους των σωματείων, της δραματικής κατάστασης στην οποία έχει φέρει τους εργαζομένους στο χώρο του Πολιτισμού η αναγκαστική, καταρχάς δίμηνη, αποχή από κάθε επαγγελματική δραστηριότητα καθώς και η έλλειψη προοπτικής άρσης, σύντομα, των προβλημάτων που προέκυψαν, ο Γ.Γ. του ΥΠ.ΠΟ δεν είχε να αντιτάξει μία καθολική λύση.

Ούτε και θέλησε να δεσμευτεί για τίποτε απ΄όσα έπεσαν στο τραπέζι ως προτάσεις, με χαρακτηριστική την πρόταση της Π.Ο.Θ.Α. για άμεση ένταξη στα μέτρα στήριξης των ανθρώπων που έχουν εργαστεί στο χώρο του Πολιτισμού τα δυο τελευταία χρόνια.

Ο κος Γιατρομανωλάκης παραδέχτηκε ότι μόλις προ δύο εβδομάδων το Υπουργείο Πολιτισμού ζήτησε από τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας να εξετάσουν την δυνατότητα τροποποίησης και διεύρυνσης των υφισταμένων ρυθμίσεων, ώστε, σε δεύτερη φάση, να καταστεί δυνατή η ένταξη στα μέτρα στήριξης περισσότερων επαγγελματικών κατηγοριών και περιπτώσεων εργαζόμενων.

Είπε επίσης ότι αναζητείται λύση για ορισμένες υποκατηγορίες εργαζομένων (όπως οι συμβασιούχοι του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ή του Μεγάρου Μουσικής).

  • Ότι αναζητείται λύση για όσες παραγωγές σχεδιάζονταν για μετά το Πάσχα.
  • Ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο επιμήκυνσης της περιόδου παροχής του επιδόματος ανεργίας και
  • Ότι αναμένεται η απόφαση της Υγειονομικής Επιτροπής σε ό,τι αφορά στα θεάματα-ακροάματα για να ανακοινωθεί πώς θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν ορισμένες, επιλεγμένες παραστάσεις (πιθανότατα με πολλαπλές διανομές) καθώς και επιλεγμένες μουσικές εκδηλώσεις.

Ουδέν πειστικό είχε ωστόσο να αντιτείνει ο Γ.Γ. απέναντι στην πικρή διαπίστωση όλων των σωματείων ότι τα μέτρα που έλαβε, πολύ καθυστερημένα, το ΥΠ.ΠΟ καλύπτουν ένα μειοψηφικό, ελάχιστο, κομμάτι των εργαζομένων στον χώρο του Πολιτισμού.

Ο διάλογος κατέληξε άκαρπος.

«Δεν θα κάνουμε πίσω. Αυτή τη στιγμή δεν παλεύουμε για την επαγγελματική μας αποκατάσταση, παλεύουμε για την επιβίωσή μας», ήταν η απάντηση των Σωματείων. Ο Γ.Γ. τους διαβεβαίωσε για την επιθυμία του ο διάλογος να συνεχιστεί. Οι εκπρόσωποι των Σωματείων τον προειδοποίησαν όμως, ότι η αντίδραση του χώρου θα κλιμακωθεί, με πρώτο ραντεβού, την Πέμπτη 7 Μαΐου, στις 12 το μεσημέρι, όταν θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση (τηρουμένων όλων των υγειονομικών μέτρων) στο Σύνταγμα και μια σειρά άλλων δράσεων.

Στην τραγική ολιγωρία του Υπουργείου Πολιτισμού, στην έλλειψη ικανοποιητικής ενημέρωσης για τα γενικά προβλήματα του χώρου αλλά και για τις ιδιαιτερότητες κάθε κλάδου, στην αδυναμία εξεύρεσης μίας ικανοποιητικής λύσης η απάντηση της Π.Ο.Θ.Α. και όλων των σωματείων είναι κοινή και αποφασιστική: «Ούτε βήμα πίσω»

Check Also

Εκπαιδευτικά προγράμματα απο τη ThessPro

Δύο νέα eξ αποστάσεως εκπαιδευτικά προγράμματα της ThessPro. Ήχος και θόρυβος για μαθητές γυμνασίου και Ενεργητική ακρόαση και αντιμετώπιση θορύβου στις αίθυσες διδασκαλίας για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.