ThessPro & Friends ( Prima Vista )


Την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η πρώτη ημερίδα σποδών ήχου. Όλα κύλησαν άψογα. Ας δούμε τι έγινε ξεκινώντας από τα παρασκήνια.

Στη 1:00 άνοιξαν οι πόρτες του Κέντρου Πολιτισμού “Αλέξανδρος” για το στήσιμο. (κονσόλα ,ΡΑ, Headset’s, projector, mic’s, playback’s) Χρόνος δεν υπήρχε ούτε για λάθος. Το τεχνικό meeting που προηγήθηκε ήταν αρκετό για να χωριστούν οι αρμοδιότητες, να στηθεί και να τρέξει μέσα στους χρόνους η εκδήλωση. Προέκυψε, βέβαια, επιπλέον δρομολόγιο μεταφοράς backline εκτός προγράμματος. 

Ήταν το αποτέλεσμα της υποδειγματικής συνεργασίας όλων, όπου η χαρά της συμμετοχής περίσσευε.

Ο σχεδιασμός προέβλεπε οι φωνές των ομιλητών να ακούγονται από τα main ηχεία του χώρου: ( 2  Χ  15″ ). Ο ήχος των PowerPoint (παρουσιάσεων ) και ο ήχος της επίδειξης των οργάνων να ακουστούν από το  P.A. system που προσθέσαμε  2 X Genelec 1038A. Εμείς πάντως τα βρήκαμε και τα ακούσαμε παρά την άρνηση της εταιρείας  που τα αντιπροσωπεύει να τα παραχωρήσει για τους σκοπούς της εκδήλωσης. (Τα είχαν προς επίδειξη στο κατάστημά της Β.Ελλάδας).

Παρουσιάστηκε κάποιο προβλήματα διακοπών στις φωνές κατά τη διάρκεια της παρουσίασης.  Κατεβάσαμε τις φωνές στο σύστημα της επίδειξης  και λύθηκε το πρόβλημα.  Δεν έφταιγε ο ηχολήπτης, αλλά το κακοσυντηρημένο σύστημα του χώρου, (λες και είναι ο μοναδικός σε αυτή τη κατάσταση). 

Για την επίδειξη διατέθηκε ο παρακάτω εξοπλισμός

1 Χ MIDAS Venice  ,2 X GENELEC 1038A, 3 X Headsets DVON, 2 X SHURE Whireless Handsets , 4 X NEUMAN KM-184, 2 X AKG C-414, 1 Χ BEYER M 88, 1 Χ BEYER TGX 80, SENNHEISER DYNAMIC MIC E-845, SENNHEISER MIC HEAD ME-64, SENNHEISER K-6P POWER SUPPLY for ME-64, AKG C1000S

Προσπαθήσαμε να παρουσιάσουμε κάτι ενδιαφέρον για τους σπουδαστές/καταρτιζόμενους και  τους φοιτητές. Με θέματα που αφορούσαν: την ακουστική στις αίθουσες διδασκαλίας , το χρόνο αντήχησης, την φυσιολογία του ήχου, τη χρήση ηχοαπορροφητικών υλικών, R.T. κ.α. Το εργαστήρι ΤΕΧΝΕΣ του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας  μάς προσέφερε για ακρόαση όμορφα αποσπάσματα  ηχογραφήσεων, καθώς επίσης έγινε και αναφορά στις δράσεις και τις συνεργασίες του τμήματος. Επιπλέον θέματα που παρουσιάστηκαν ήταν η ακουστική της καθημερινότητας, η διαφορά μεταξύ ακοής και  ακρόασης, ο θόρυβος, η κώφωση.  Και βέβαια τον κεντρικό προσκεκλημένο Παύλο Σαπουντζή και το βιβλίο του.


4:20… η αίθουσα γέμισε, τα φώτα της πλατείας σβήνουν.

Η 1η ημερίδα ξεκίνησε με μια σύντομη εισαγωγή στη θεματολογία της εκδήλωσης και τη παρουσίαση των καλεσμένων, από τον Δημήτρη Κοκκινίδη, ο οποίος μίλησε και για το όραμα της νεοσυσταθείσας ” Κοιν.Σ,Επ ThessPro “. Την υποστήριξη στην επιμόρφωση και τη συνεργασία δηλαδή.

 

Την ημερίδα άνοιξε  ο Φώτης Σακαλής, ,υπεύθυνος του studio και  των ηχογραφήσεων του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.  Αναφέρθηκε στη προσπάθεια που καταβάλλεται  κάτω από δυσχερείς συνθήκες, ώστε να δημιουργούνται  ωφέλιμοι χώροι για τους φοιτητές προς ακρόαση και μελέτη.  Το έργο, τους συνεργάτες, τις εκδηλώσεις του τμήματος. Ακούσαμε  ηχογραφήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο studio της σχολής.

Δεύτερος ομιλητής ο ειδικός σε θέματα Ακουστικής Μιχάλης Νηστικάκης  του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Αναφέρθηκε σε θέματα ακουστικής χώρων, τους χρόνους αντήχησης, τις δυσκολίες στις σύγχρονες εφαρμογές και σε θέματα αντιληπτότητας σε χώρους με μεγάλο RT. Στέκομαι όμως σε κάτι που τόνισε ολοκληρώνοντας “ Η βιβλιοθήκη του τμήματος, η αίθουσα διδασκαλίας του καθώς και η πόρτα του γραφείου του είναι ανοιχτή πάντα για όλους ”  και παρέδωσε το βήμα στον εκπαιδευτικό ηχοληψίας (και SIA Smaart Live trainer) Γιώργο Καρπούζα, ο οποίος  αναφέρθηκε και εκείνος πιο εξειδικευμένα στη μετατροπή της ενέργειας από θερμική σε ακουστική, για ηχοαπορροφητικά υλικά και τα προβλήματα που υπάρχουν στις αίθουσες διδασκαλίας από την κακή ακουστική. Η ώρα πήγε 6:00 χωρίς να το καταλάβουμε, δεν υπήρχε χρόνος για ερωτήσεις….

Έπειτα από ένα σύντομο δεκάλεπτο διάλειμμα ανέβηκε στη σκηνή ο Παύλος Σαπουντζής

αναλύοντας τα δέκα κεφάλαια του βιβλίου του ” Live Sound Μιξάροντας θεωρία με πράξη ” και στο τέλος του 7ου κεφαλαίου όπου επισημαίνονται θέματα θορύβου και ασφάλειας, έδωσε πάσα στον τελευταίο ομιλητή

(στον .υποφαινόμενο)-παρουσίαζοντας θέματα ακοής, ακρόασης, θορύβου, επίδρασης του θορύβου στην υγεία και προστασίας της ακοής και ξαναέδωσα το λόγο στο Παύλο Σαπουντζή για να ολοκληρώσει την  παρουσίαση του βιβλίου.

 

 

 

Για το τέλος μας έμεινε η παρουσίαση τοποθέτησης μικροφώνων σε όργανα κλασσικής ορχήστρας, με τις διαφορετικές τεχνικές λήψης. Από ανθρώπινο λάθος δεν έγινε η επίδειξη στα παραδοσιακά όργανα Οι τέσσερις και πλέον ώρες δεν ήταν αρκετές τελικά.

Τρεις κοινότητες συνέβαλλαν στην επιτυχία της ημερίδας. Όλοι το ήθελαν και έγινε. Μία γέφυρα γνώσης, μεταξύ των καταρτιζόμενων των Ι.Ε.Κ, της αγοράς εργασίας και της επιστήμης, για εμάς τους ίδιους αλλά  και για όσους έχουν διάθεση για περισσότερη εμβάθυνση σε πιο εξειδικευμένα θέματα..

 

Να ευχαριστήσω εκ μέρους όλων, όλους όσοι συνέβαλαν με πρώτο και καλύτερο το ΠΑΜΑΚ τόσο για την υποστήριξη σε έμψυχο υλικό (μουσικοί) αλλά και για την υλικοτεχνική υποστήριξη που δίχως αυτήν δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η ημερίδα. Το συνάδελφο Γιώργο Καρπούζα για τη προσφορά του με τη συμμετοχή του στο εγχείρημα, αλλά κυρίως τον  Παύλο Σαπουντζή, ένα υπόδειγμα επαγγελματίαγια για την αγάπη του και την αφοσίωση του στο επάγγελμα που εδώ και πολλά χρόνια ασκεί με αγάπη και σεβασμό. Την Ηχοληψία.

Την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την ΔΩΡΕΑΝ παραχώρηση της αίθουσας ” Αλέξανδρος ” και tο music store ZAXOS.

Τέλος να αναφερθώ και στην ThessPro. Αυτούς τους νέους που επέλεξαν αυτή τη δράση για να παρουσιάσουν τη προσπάθειά που ξεκινούν για πιο ποιοτική ακρόαση  ανοίγοντας έναν νέο δρόμο στη προσφορά, τη συμμετοχή  και την επιμόρφωση.

129 βεβαιώσεις  παρακολούθησης παραδόθηκαν σε φοιτητές και καταρτιζόμενους των Ι.Ι.Ε.Κ ηχοληψίας της Θεσσαλονίκης  και του Δημόσιου Ι.Ε.Κ Επανομής την

Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017 

Εμείς θα τη θυμόμαστε αυτή τη μέρα.

Άντε και του χρόνου 

Check Also

Εκπαιδευτικά προγράμματα απο τη ThessPro

Δύο νέα eξ αποστάσεως εκπαιδευτικά προγράμματα της ThessPro. Ήχος και θόρυβος για μαθητές γυμνασίου και Ενεργητική ακρόαση και αντιμετώπιση θορύβου στις αίθυσες διδασκαλίας για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.