Home / Ασφάλεια / Μέσα Ατομικής Προστασίας

Μέσα Ατομικής Προστασίας

 

protective_wear4
Η εργασία είναι ένα κοινωνικό αγαθό, το οποίο πολλές φορές μετατρέπεται σε δυνητικό κίνδυνο για τη σωματική και ψυχική υγεία του ανθρώπου. Συχνά πληροφορούμαστε για εργατικά ατυχήματα ή γινόμαστε μάρτυρες αυτών. Παρ’ ότι η τεχνολογία διαρκώς εξελίσσεται, η ασφάλεια στον χώρο της εργασίας κάνει βήματα οπισθοχώρησης. Οι νέες μορφές εργασίας, οι νέες ουσίες, η ελλιπής ενημέρωση ή πολλές φορές η παντελής άγνοια αποτελούν τις κύριες αιτίες για την αύξηση των περιπτώσεων επαγγελματικών ασθενειών και εργατικών ατυχημάτων. Αραγε υπάρχει τρόπος να προστατευθούμε; Η γνώση των κινδύνων, η χρήση των μέσων ατομικής προστασίας και η εκπαίδευση των εργαζομένων σε αυτά είναι τα όπλα για την πρόβλεψη των ατυχημάτων και επομένως για την αποφυγή τους.
Ως Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) χαρακτηρίζουμε κάθε εξοπλισμό μαζί με τα εξαρτήματά του, τον οποίο ο εργαζόμενος πρέπει να φορά προκειμένου να προστατεύεται από τους κινδύνους που απειλούν την ασφάλεια ή την υγεία του κατά την εργασία. Η χρήση των ΜΑΠ αποτελεί λύση για την προστασία των εργαζομένων εφόσον οι κίνδυνοι δεν μπορούν να αποφευχθούν ή να περιοριστούν επαρκώς με τεχνικά μέτρα ή μέσα και μεθόδους συλλογικής προστασίας. Υπεύθυνος για την παροχή των ΜΑΠ είναι ο εργοδότης, ο οποίος οφείλει να πληρώνει κάθε δαπάνη σχετική με αυτά, καθώς επίσης και να διασφαλίζει την καλή κατάστασή τους από άποψη λειτουργίας και υγιεινής. Κατά τη χορήγηση των ΜΑΠ στους εργαζομένους πρέπει να δίνονται οδηγίες για την αποτελεσματική χρήση τους και να συνοδεύονται από σχετική εκπαίδευση.
 Γενικές απαιτήσεις
Σύμφωνα με το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ), κάθε ΜΑΠ πρέπει να είναι κατάλληλο για τους κινδύνους για τους οποίους προορίζεται, να ανταποκρίνεται στις συνθήκες που επικρατούν στον χώρο εργασίας και να προσαρμόζεται σωστά στον χρήστη. Επίσης, πρέπει να χρησιμοποιείται αυστηρά σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, να ελέγχεται τακτικά η κατάστασή του και να αντικαθίσταται όταν παρουσιάσει προχωρημένη φθορά ή έχει λήξει ο επιτρεπόμενος χρόνος χρήσης του. Προκειμένου να διατηρούνται σε καλή κατάσταση τα ΜΑΠ πρέπει να φυλάσσονται σε χώρους με σωστές συνθήκες καθαριότητας και υγιεινής. Σε όλα πρέπει να αναφέρονται οι οδηγίες χρήσης, το έτος παραγωγής, το όνομα κατασκευαστή, οι ιδιότητές τους και να φέρουν τη σήμανση CE. Σε περιπτώσεις πολλαπλών κινδύνων πρέπει να χρησιμοποιούνται περισσότερα από ένα ΜΑΠ για πιο ολοκληρωμένη προστασία.

     Κατηγορίες ΜΑΠ

– Για προστασία κεφαλιού –

Στις περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι εκτίθενται σε κίνδυνο τραυματισμού του κεφαλιού πρέπει να εφοδιάζονται με το κατάλληλο κράνος ασφαλείας. Τα προστατευτικά κράνη πρέπει να επιλέγονται ανάλογα με το είδος και τη σοβαρότητα του κινδύνου, καθώς και με τις ιδιαιτερότητες των εργασιών που πρέπει να εκτελεστούν. Για παράδειγμα, για την αποφυγή ατυχήματος από ηλεκτροπληξία τα κράνη πρέπει να είναι από μονωτικό υλικό.
– Για προστασία κορμού –

Αν κατά τη διάρκεια της εργασίας υπάρχει κίνδυνος να καταστραφούν τα κανονικά ρούχα ή να πιαστούν από κινούμενα μέρη, οι εργαζόμενοι πρέπει να φορούν προστατευτικά ενδύματα, ποδιές, γιλέκα και ζώνες συγκράτησης. Τα ενδύματα προστασίας πρέπει να προφυλάσσουν από τις καιρικές συνθήκες, να προστατεύουν από χημικές ουσίες και να αναφλέγονται δύσκολα (για εργασίες συγκόλλησης).

– Προστασία χεριών και βραχιόνων –

Οι εργαζόμενοι πρέπει να εφοδιάζονται με τα κατάλληλα γάντια και με καλύμματα βραχιόνων, όταν η εργασία απαιτεί την επαφή με ουσίες θερμές, τοξικές, ερεθιστικές ή διαβρωτικές, όταν απαιτείται ο χειρισμός αιχμηρών αντικειμένων ή εργαλείων ή όταν υπάρχει ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι όλα τα γάντια δεν προσφέρουν την ίδια προστασία. Αλλα γάντια προστατεύουν από τα οξέα, άλλα από την υψηλή μηχανική καταπόνηση και άλλα από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Σε όλα τα γάντια πριν από κάθε χρήση πρέπει να γίνεται έλεγχος για τυχόν τρύπες στα άκρα ή ανάμεσα στα δάχτυλα. Οταν ολοκληρωθεί η εργασία, πρέπει να πλυθούν, προκειμένου να απομακρυνθούν τα χημικά/ξένα σώματα και να στεγνώσουν μακριά από εστίες θερμότητας.
– Προστασία ποδιών –

Προστατευτικά υποδήματα ή μπότες με κατάλληλες περικνημίδες είναι απαραίτητα όταν υπάρχει ο κίνδυνος τραυματισμού στα πόδια. Υπάρχουν υποδήματα χαμηλά αλλά και κάποια άλλα που φτάνουν ως την κνήμη, τα οποία προστατεύουν μεγαλύτερο τμήμα του ποδιού, εξασφαλίζοντας την καλύτερη στήριξή του. Στο εμπόριο κυκλοφορούν μπότες με συμπληρωματική προστασία του άκρου του ποδιού, με ηλεκτρική μόνωση αλλά και μπότες που προστατεύουν από το κρύο.
– Προστασία από πτώσεις –

Οι εργαζόμενοι που εκτελούν εργασίες σε ύψος πρέπει να είναι απαραιτήτως εφοδιασμένοι με σκοινιά και ζώνες ασφαλείας. Ολα τα μεταλλικά τους μέρη πρέπει να είναι κατασκευασμένα από ιδιαίτερα ανθεκτικά υλικά, ενώ τα σκοινιά ασφαλείας πρέπει να είναι από συνθετικά νήματα υψηλής αντοχής ή από ειδικό εύκαμπτο συρματόσκοινο.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Creative Commons License https://stayingalive.gr is licensed by Stayingalive.gr under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 United States License.
Αρέσει σε %d bloggers: