Home / Ενημέρωση / Σπαράγματα από τον βίο ενός ηχο-πλάστη

Σπαράγματα από τον βίο ενός ηχο-πλάστη

το διαβάσαμε σήμερα στο http://mousikaproastia.blogspot.gr/2018/04/blog-post.html

Εκδήλωση για τον Στέλιο Γιαννακόπουλο, τον «ήχο» της Columbia για μια και πλέον, εικοσαετία.

Δευτέρα 16 Απριλίου 2018, 19.30’

Πολιτιστικό Πολύκεντρο Δήμου Ηρακλείου Αττικής «Ηλέκτρα Αποστόλου» (Κουντουριώτου και Νεότητος).

Δελτίο Τύπου
«Είναι ένας άνθρωπος που έχει γεννηθεί με την αίσθηση της ισορροπίας των ηχοχρωμάτων και μπορούσε να ζωντανέψει ένα έργο, να του δώσει ζωή, ήχο, μ’ ένα τέτοιο τρόπο που είναι πολύ σπάνιο σήμερα να τον συναντήσεις(..)» Νίκος Κυπουργός για τον Στέλιο Γιαννακόπουλο.
Τον Στέλιο Γιαννακόπουλο, τον ακούραστο εργάτη της φωνοληψίας στην Columbia, τον ηχολήπτη που μετά από μια διαδρομή σαράντα και πλέον χρόνων πίσω από τις κονσόλες ιστορικών στούντιο, του αποδίδεται ο τίτλος του «ηχο-πλάστη», φιλοξενεί ο «Άλλος Τόπος Επικοινωνίας και Πολιτισμού», την Δευτέρα 16 Απριλίου 2018, στις 7.30 το απόγευμα, στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Δήμου Ηρακλείου Αττικής «Ηλέκτρα Αποστόλου» (Κουντουριώτου και Νεότητος). Τον ηχολήπτη που συνδιαμόρφωσε τον «ήχο» της Columbia, προλογίζει ο κριτικός και ιστορικός μουσικής Γιώργος Β. Μονεμβασίτης.
Στο αφιέρωμα, ο ίδιος ο Στέλιος Γιαννακόπουλος, με τη συνδρομή οπτικού, ηχητικού και αρχειακού υλικού, εκθέτει σελίδες από τη ζωή του. Πρόκειται, όπως ο ίδιος λέει, για «Σπαράγματα από τον βίο ενός ηχο-πλάστη» καθώς «παρήγαγε» ήχο για παραπάνω από σαράντα χρόνια (ξεκίνησε το 1954 από την Ε.Ι.Ρ και συνταξιοδοτήθηκε το 1992 από το Γ’ Πρόγραμμα της ΕΡΑ).
Αφετηρία της εξιστόρησης του, η ιδιαίτερη πατρίδα του το Ναύπλιο (έτος γέννησης 1929) και οι βυζαντινές μελωδίες που τον συνοδεύουν από παιδί. Ενδιάμεσοι σταθμοί, οι σπουδές (μουσική και φωνοληψία), τα πρώτα επαγγελματικά βήματα στο Ελληνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας και στους ραδιοθαλάμους των Ενόπλων Δυνάμεων, όπου θήτευσε πλάι σε ραδιοσκηνοθέτες – διασκευαστές θεατρικών έργων όπως ο Νίκος Γκάτσος. Χρόνια μετά, θα συναντηθεί πολλές φορές με τον Γκάτσο και τον Μάνο Χατζιδάκι στα στούντιο της Columbia, όπου εργάστηκε για εικοσιένα ολόκληρα χρόνια.
Ο Στέλιος Γιαννακόπουλος, από το 1962 έως το 1983, υπέγραψε ως ηχολήπτης δεκάδες εμβληματικά βινύλια της ελληνικής δισκογραφίας. Πίσω από αυτή την υπογραφή κρύβονται χιλιάδες ώρες εργασίας, ξενύχτια, δημιουργικές συναντήσεις, μαγικές παρεμβάσεις. Κάποιες από αυτές τις δημιουργικές στιγμές θα έχουμε τη χαρά και την τιμή να μας τις διηγηθεί ο ίδιος.
Να επισημάνουμε τέλος ότι το εύρος και ο πλούτος των ηχογραφήσεων που έχει πραγματοποιήσει στα στούντιο της Columbia ο Στέλιος Γιαννακόπουλος, απηχούν όπως είναι επόμενο, το εύρος και τον πλούτο των ηχογραφήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο εργοστάσιο και στις αίθουσες φωνοληψίας της Columbia τις «χρυσές αυτές δεκαετίες». Έως την παύση, το 1983, των φωνοληψιών και την απόλυση των «μηχανικών φωνοληψίας». Το 1991 κλείνει και το εργοστάσιο. Το Μάιο του 2006 παρά το κίνημα που έχει αναπτυχθεί για τη μετατροπή του χώρου σε ένα δημόσιο, ανοιχτό μουσείο δισκογραφίας, γκρεμίζονται τέσσερα από τα οκτώ κτίρια της Columbia μεταξύ των οποίων και το ιστορικό στούντιο του 1936, το τρίτο κατά σειρά που είχε κατασκευαστεί στην Ευρώπη. Από τα οκτώ κτίρια της Columbia είχε κηρυχθεί ως διατηρητέο (Φεβρουάριος 2006) μόνο ένα, καθώς και η πύλη του ιστορικού εργοστασίου.
 
Διαβάστε περισσότερα…… BLOG των ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΑΣΤΙΩΝ
Creative Commons License https://stayingalive.gr is licensed by Stayingalive.gr under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 United States License.
Αρέσει σε %d bloggers: