Home / Posts / Η άγνοια σκοτώνει

Η άγνοια σκοτώνει

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το σεμινάριο για την υγεία και την ασφάλεια από την ThessPro στο φιλόξενο stage του WE στις 30/5/2018

21 συμμετέχοντες σε μία δύσκολη μέρα καθώς η γενική απεργία και η συναυλία των UB-40 – Thievery Corporation στάθηκαν εμπόδιο στη μετακίνηση και τη συμμετοχή  κάποιων τεχνικών εκτός Θεσσαλονίκης.

Εντυπωσιακή για μιά φορά ακόμη η απουσία των Εταιριών ενοικίασης ήχου ! Ένα σεμινάριο υποχρεωτικό στο εξωτερικό  για όποιον στήνει και νοικιάζει ήχο. Δε περιμέναμε και τίποτα περισσότερο, άλλωστε το μόνο  που τους ενδιαφέρει είναι να “πάρουν” τη δουλειά κοψοχρονιά , να εκμεταλλεύονται ανασφάλιστους εργαζόμενους και να παρέχουν υπηρεσίες δίχως καμία πιστοποίηση. .

Πολλές ερωτήσεις και απορίες προέκυψαν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης οι οποίες απαντήθηκαν από τους τέσσερεις εισηγητές  του σεμιναρίου .

Ανύψωση φορτίων και ασφάλεια 

 

 

Η εισαγωγή έγινε από τον Αντώνη Ταργουτζίδη του ΕΛΙΝΥΑΕ , ο οποίος εξήγησε την εργατική νομοθεσία, τις υποχρεώσεις των εργοδοτών και των εργαζομένων για να περάσει στην ανύψωση φορτίων και τους κίνδυνους στην υγεία.

 

Ρεύματα και γειώσεις

 

Με δύο σοκαριστικά video από ζωντανές εμφανίσεις ξεκίνησε η παρουσίαση του κινδύνου ηλεκτροπληξίας και των γειώσεων θέματα που αναπτύχθηκαν από τον Dr.Δημήτριο Τριανταφυλίδη (Ηλεκτρ. Μηχανικό) καθηγητή στο ΤΕΙ Ηλεκτρολογίας και αυτοματισμών  Θεσσαλονίκης., εξηγώντας με αυτό το τρόπο πόσο σημαντική είναι η γνώση της σωστής διαχείρισης των ρευμάτων σε ένα πατάρι, την ηλεκτροπληξία και τις αιτίες που μπορεί αυτή να την προκαλέσουν κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής εκδήλωσης.Αρκετές απορίες απαντήθηκαν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης.

 

Ακοή – Θόρυβος – Μ.Α.Π

Θόρυβος και οι επιπτώσεις του στην υγεία είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν απασχολεί κανέναν και ειδικότερα την εκπαίδευση . Σε κανένα ΙΕΚ και σε καμία σχολή δεν διδάσκονται οι καταστροφικές για τον άνθρωπο συνέπειες της έκθεσης στο θόρυβο. Μία διαφορετική προσέγγιση  στο θέμα παρουσιάστηκε από τον Μιχάλη Σπανό ( υπογράφων).

Δε σταθήκαμε μόνο  στο μηχανισμό αντίληψης της ακοής μέ όλο μας το σώμα, συγκρίναμε τις διαφορές στον τρόπο λειτουργίας  μεταξύ όρασης και ακοής, τονίστηκε ότι είναι η μόνη παθητική και απροστάτευτη αίσθηση, ξεκαθαρίζοντας ότι η κώφωση είναι ύπουλη, επέρχεται σταδιακά και είναι μη αναστρέψιμη.Το ντεσιμπέλ , η ισχύς του, η Κορτιζόλη ,οι βλαβερές της συνέπειες, οι ωτοασπίδες και η προστασία της ακοής, έκλεισαν την τρίτη θεματική, για να ολοκληρωθεί με το τελευταίο θέμα την : 

Πυροπροστασία

Από το ΕΛΙΝΥΑΕ και τον κ. .Χρήστο Χατζηιωάννου (Ηλ. Μηχανικό), ο οποίος επισήμανε τα χαρακτηριστικά των εύφλεκτων υλικών τους κινδύνους από την εισπνοή των αερίων, τη μετάδοση της πυρκαγιάς και την πυρόσβεση αναλόγως το φλεγόμενο υλικό, προσθέτοντας με ένα ακόμη εφόδιο και ευρύτερη γνώση τους  τεχνικούς που παρακολούθησαν και συμμετείχαν δίνοντας έτσι κατά διαστήματα την ευκαιρία σε όλους τους εισηγητές να απαντήσουν σε ερωτήματα. 

Έπειτα από πέντε ώρες ( αντί των τεσσάρων που θα διαρκούσε κανονικά), καταλήξαμε στη χρησιμότητα και την αξία του σεμιναρίου. Αυτή  ήταν η επιβράβευση της προσπάθειας της ThessPro  για καλύτερες παροχές υπηρεσιών πολιτισμού.

Ευχαριστούμε θερμά όσους συμμετείχαν στο σεμινάριο.

 Η υγεία και η ασφάλεια στην εργασία  αποτελεί θεμελιώδες αξίωμα για  τους εργαζόμενους. Η άγνοια σκοτώνει.

Μιχάλης Σπανός

 

Collection καλοκαίρι 2018

 

 

 

Creative Commons License https://stayingalive.gr is licensed by Stayingalive.gr under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 United States License.
Αρέσει σε %d bloggers: